Сняг валя тази нощ на прохода “Петрохан”, но пътят там е чист, предаде БНР. Снежна покривка не се е задържала, но шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. Най-важното е гумите да са зимни.

От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция. Да не предприемат резки маневри. Областното пътно управление  в Монтана има готовност да предприеме необходимите действия за обработка на настилките във високопланинската част на региона и прохода "Петрохан".

В Смолянска област през цялата нощ продължиха валежи от дъжд. По данни на Областното пътно управление около 3-4 часа тази сутрин валежите са преминали в мокър сняг на проходите "Рожен", "Пампорово", "Превала" и на връх Перелик. Въпреки това пътната обстановка е спокойна, но шофьорите трябва да бъдат внимателни.

Временно е ограничено движението за моторни превозни средства над 12 тона по прохода Троян - Кърнаре (Троянски проход) поради силен снеговалеж.  

Поради паднало дърво движението по пътя Стара Загора - Казанлък в района на Римския мост се осъществява двупосочно в една лента, информират още от АПИ. Трафикът в района се регулира от „Пътна полиция“.

Жълт и оранжев код за силен вятър е в сила за днес за цялата страна, съобщиха на сайта си от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Предупреждението е още за значителни валежи от дъжд в Източна България и за първи сняг, който ще е с краткотрайна и неравномерна тънка снежна покривка.

Оранжев код е в сила за областите Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Сливен, София-област, Търговище, Шумен. 

В останалите области е в сила жълт код: Благоевград, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Ямбол. 

Заради прогнозата за силен вятър и валежи „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предупреди шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприе превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза в страната. До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи.