Сто и седемдесет хиляди души с испански знамена преминаха с шествие по улиците на Мадрид. По този начин взеха участие в най-голямата протестна проява досега срещу съгласието, дадено от испанските социалисти за приемането на закон за амнистиране на участниците в опита за отделяне на Каталуня през 2017 г. в замяна на подкрепата на каталунските сепаратисти за съставяне на правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С плакати, на които пишеше "Санчес е предател" и "Не продавайте Испания" демонстрантите изразиха протеста си срещу закона, който четири съсловни организации на юристи, опозиционни политически партии и водещи личности от деловите среди окачествиха като заплаха за върховенството на закона и за разделението на властите.

Според властите участниците в митинга са били 170 000. Алберто Нунес Фейхоо, лидерът на опозиционната консервативна Народна партия (НП), и Сантяго Абаскал, водачът на крайнодясната партия "Вокс" също присъстваха на шествието, което беше организирано от групи от гражданския сектор.

Днешната демонстрация, която беше поредната от серия протести в градове из цяла Испания срещу амнистията, се състоя два дни след като премиерът социалист Педро Санчес спечели нов четиригодишен мандат с подкрепата на каталунски и баски националистически партии в замяна на подкрепата на министър-председателя за закона.

Съгласно нормативния акт около 400 души, замесени в събитията около референдума за независимост на Каталуня през 2017 г., ще бъдат помилвани. Сред тях ще бъдат както сепаратисти, така и служители на реда, участвали в сблъсъците с привържениците на отделянето на областта.

Референдумът през 2017 г. беше обявен за незаконен от съдилищата и предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Предвиденото амнистиране ще бъде най-голямото от всеобщата амнистия от 1977 г., обявена за престъпленията, извършени по време на диктатурата на Франсиско Франко, и първата, обявявана в държава от ЕС от 1991 г., отбелязва испанският Висш съвет за научни изследвания (CSIC).

Санчес, който в четвъртък получи вот на доверие от парламента за съставяне на ново правителство със 179 гласа за и 171 против, защити закона и заяви, че той ще помогне за успокояване на напрежението в Каталуня.

След като беше обявено споразумението за амнистията, в продължение на 15 поредни вечери протестиращи, включително неонацистки групи демонстрираха пред централата на Испанската социалистическа работническа партия. Стигна се и до сблъсъци между полиция и протестиращи, при които имаше ранени и от двете страни, но като цяло протестите са мирни.

Според проучване на агенция "Метроскопия" от средата на септември около 70 на сто от запитаните - 59 процента от които са привърженици на социалистите - са против предложението за амнистия.