Русия извърши снощи няколко вълни от атаки с дронове срещу Киев за втора поредна нощ, засилвайки нападенията си срещу украинската столица след прекъсване от няколко седмици, съобщи военната администрация на Киевска област, цитирана от Ройтерс и БТА.

В резултат на атаките е бил повреден инфраструктурен обект в Киевска област, съобщи в акаунта си във "Фейсбук" ръководителят на военната администрация на областта Руслан Кравченко, цитиран от агенция Укринформ.

"Втора поредна нощ руските сили атакуват Киевска област с безпилотни летателни апарати. Въздушната тревога продължи почти пет часа. Противовъздушната отбрана в Киевска област беше задействана своевременно", каза Кравченко.

По думите му при атаката е бил повреден инфраструктурен обект в един от районите на Киевска област. По предварителни данни няма жертви и ранени. Предизвиканият от удара пожар вече е изгасен.

Всички аварийно-спасителни служби работят да определяне и отстраняване на щетите от атаката, допълни Кравченко.

През изминалата нощ украинската противовъздушна отбрана е свалила 15 от общо 20 руски ударни дрона "Шахед-136", насочени срещу Украйна, посочва Украинформ.

Украинската армия обяви днес, че е изтласкала руските сили на 3 до 8 километра от източния бряг на река Днепър, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е първото изявление от страна на Киев за успехи в този район след месеци на като цяло разочароваща контраофанзива.

 "Предварителните оценки варират от 3 до 8 км в зависимост от спецификата, географията и релефа на източния бряг", заяви говорителката на украинската армия Наталия Гуменюк пред украинската телевизия.

Ако този напредък се потвърди, това би бил най-големият успех на украинската армия срещу руските сили от няколко месеца насам.

Наталия Гуменюк обаче не каза дали украинските сили вече контролират изцяло този район на Херсонска област или руската армия се е изтеглила от него в резултат на контранастъплението на украинските войски.

"Противникът продължава артилерийския си обстрел на западния бряг", посочи тя, като оцени броя на руските войници в района на "няколко десетки хиляди. Имаме още много работа за вършене", допълни говорителката на украинската армия.

Започналата през юни миналата година контраофанзива, която Киев и западните му съюзници очакваха с такова нетърпение, се провали и позволи на украинската армия да си върне само няколко села в южната и източната част на страната, посочва агенцията.

Последният голям успех, за който Украйна твърди, че е постигнала в контраофанзивата си, е превземането на село Роботине през август в южната Запорожска област.