Израелски телевизионен канал съобщи за предполагаемо споразумение за освобождаването на заложници от ивицата Газа в телевизионна емисия през нощта, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В съобщението, излъчено по израелския телевизионен канал "Н12" (N12) се казва, че ислямистката групировка "Хамас" е дала да се разбере, че по принцип е готова да освободи 87 заложници, сред които 53 жени, деца и младежи, както и 34 чужденци.

В замяна на това Израел ще трябва да се ангажира с петдневно прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на палестински жени и непълнолетни от израелските затвори, както и затворници, задържани от съображения за сигурност.

"Хамас" също така настоява за доставки на повече гориво на територията на палестинския анклав. В съобщението обаче се казва, че все още не е напълно ясно дали споразумението ще бъде реализирано. Един от проблемите за това е липсата на достатъчно контакт с ръководителя на "Хамас" в ивицата Газа Яхия ас Синуар. Той все още не е дал ясен и категоричен отговор чрез посредниците в Катар, става ясно от разпространената от телевизията информация.

Според Израел Ас Синуар се крие в подземните тунели, от началото на конфликта между израелските сили и "Хамас" на 7 октомври. Появиха се съобщения, че последно се е намирал в родното си място, Хан Юнис, в южната част на палестинския анклав.

В съобщението се казва, че комуникацията между страните се извършва посредством няколко посредника, отбелязва ДПА.