В не малка степен моето отношение към министъра на вътрешните работи ще се определи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие, които видяхме всички. Това коментира пред журналисти в Благоевград премиерът акад. Николай Денков.

"Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите. Огромното болшинство от полицаите действаха както трябва, без да прилагат насилие и им благодаря, но тези, които прилагаха насилие, трябва да бъдат разследвани и наказани", обясни Денков.

В петък „Продължаваме промяната – Демократична България“ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради ескалацията на напрежението по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз. В изявление в Министерския съвет Денков заяви, че вижда "определена неадекватна оценка на обстановката от страна на министъра на вътрешните работи". Той обаче каза, че ще обсъди исканията за оставката на Стоянов с вицепремиера Мария Габриел, когато тя се прибере от чужбина. 

Днес премиерът заяви, че все още не е разговарял с Габриел, но предстои това да се случи в понеделник или вторник. 

На въпрос трудно ли се работи в коалиция, която всеки ден иска оставки на членове на правителството, Денков заяви, че е важно дали успяват да вземат правилните решения.

"Всеки, който се е захванал с политика, трябва да очаква да има натиск върху него. Мога да кажа абсолютно убедено, че не съм направил никакъв компромис, който е важен за развитието на страната. Има такива опити, но аз ги отказвам съвсем категорично. Примерът с дерогацията е такъв", добави той.

И допълни:

"Кой е корумпиран и кой не, трябва да каже съдебната система. Затова работим упорито за промени в правосъдната система. Виждате, че се променят законите, очакваме сега през декември да бъде променена и Конституцията в тази част, нека правосъдната система да си изпълни нейните задачи в това отношение. Иначе е много лесно да се лепят епитети".

Петима полицаи са превишили правата си, Кирил Петков се месил в МВР

До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са превишили своите права, каза Калин Стоянов пред Нова тв

Той каза, че не толерира такъв тип поведение на полицейски служители. Извършва се проверка на цялото мероприятие. Тя се прави от Инспектората и Главна дирекция "Национална полиция". Ако се налага, ще се сезира и прокуратурата.

Стоянов благодари на служителите на МВР, че не са допуснали да се стигне до човешки жертви.

Според Калин Стоянов премиерът е прибързал с исканата оставка на заместник-министъра.

"Това е прибързано решение към онзи момент. Много разчитах на този човек. Аз съм се доверил на тези хора и те бяха на терен", каза Стоянов.

Министърът смята, че колективно МВР се е справило със ситуацията в четвъртък вечер.

"Не е редно да получаваме оценка от хора, някои от които не знаят какво означава абревиатурата МВР. Не визирам премиера категорично", заяви Стоянов.  

Вътрешният министър каза, че утре ще има среща между него, премиера и вицепремиера Мария Габриел.

"До този момент оставката ми от премиера не е искана. Поиска я г-н Кирил Петков – човекът, който 2 дни ми се молеше да стана министър на вътрешните работи. Многократно отказвах и се двоумях на това предложение. С него ме свърза един от зам.-председателите на ДАНС -  Петър Петров. След като приех предложението на Кирил Петков, му казах, че не искам никой да се меси в работата на МВР", каза Стоянов.

Той коментира противоречиво твърденията на Делян Пеевски, че му е оказван натиск от страна на "Продължавае промяната".

"Впоследствие, след като се направиха няколко такива опита за вмешателство, ето го резултатът – искане на моята оставка. Не казвам, че ми е оказван натиск. Направи се опит за вмешателство в работата на МВР – да се казва как трябва да работи МВР, с кого да работи и т.н. Но като видяха, че аз ще устоя на този натиск, точно това е резултатът – иска се моята оставка.

Отказах да работя с определени хора. Г-н Кирил Петков направи опит за това как трябва да работи МВР и с кого. Не приех, защото от самото начало поставих условие за ненамеса в МВР".

Това каза Стоянов. За "всички разговори и ситуации" в отношенията си с Кирил Петков той е запознал всички лидери на политическите партии, които подкрепят това правителство, както и премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел. 

Корекциите в бюджета

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС в петък са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина.

Пред журналисти в Благоевград Василев каза, че вместо предвидените 12 млрд. лева, са се разбрали капиталовите разходи да са 10 млрд. лева или с 25 % повече спрямо тазгодишната.

"Два милиарда и 400 млн. лева, които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране, които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции - капиталови разходи, всъщност отпаднаха от общата рамка на бюджета.

Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са изключително доволни. Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значителното са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите – има 15 % увеличение на стандартите, отделно има 28,5 млн. лева, които са за реална дейност по методика на Министерството на културата", обясни Василев.

Той добави, че в петък е провел среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалища.

"Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност за дейности имат и всъщност да се работи по-активно, за да могат тези средства да достигнат до тях“, добави министърът.

Той припомни, че през 2021 г. са отпуснали 12 млн. лева по този начин, но те са се върнали в бюджета, защото Министерството на културата не е успяло да се организира тогава.

Относно финансирането за общините, Асен Василев каза, че никога не е делил и няма да дели общините на "наши" и "ваши". 

"Винаги критериите са били едни и същи. Още в правителствената програма сме заложили да има 1 млрд. лева за общински проекти, по начина, по който имаше Фонд за общински проекти през 2022 г. В този 1 млрд. лева има конкретни параметри, с които общините могат да кандидатстват. Това, което колегите от ГЕРБ-СДС искат е този списък с проекти да бъде приет със закона за бюджета, а не да се работи с общините както беше преди това. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре парламентът да изгласува списъка. Единственото въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се организират до приемането на бюджета", коментира Асен Василев.

Той добави, че може да се помисли за хибриден вариант – общините, които са готови с проекти, да минат на гласуване през парламента, а другите да бъдат гласувани, когато са готови.

"Има общини, които са в добро финансово здраве, има и такива, които са фалирали. Има 8 общини, които са включени в оздравителната програма на правителството", добави Василев.