Национална среща на лидерите на "Продължаваме промяната" събра днес в Благоевград съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев, премиерът акад. Николай Денков и избраните кметове и общински съветници от партията. Това съобщи БТА.

На срещата присъстваха и кметът на София Васил Терзиев, на Благоевград – Методи Байкушев, и на Пазарджик – Петър Куленски. С видеообръщение се включи и новият кмет на Варна Благомир Коцев. 

"Преди четири години хората не бяха готови за промяната, каза в зала "Яворов" съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и допълни, че през 2019 г. "духът на промяната още не беше дошъл".

"Днес, поглеждайки към последните местни избори, аз разбрах, че България се е променила страшно много благодарение на всички вас, хората вече очакват властта, промяната, да идват от тях", посочи Петков.

Той благодари на членовете на партията за „огромната битка, която всеки един от вас направи, за да сме тук заедно“, като отбеляза, че това е битка, базирана на вяра в силата на промяната и в потенциала на България. 

"Досега всеки един от нас се надяваше, че хората ще припознаят нашата визия, вече съм сигурен, че след четири години няма да продаваме надежда, а ще имаме пример", посочи пред събралите се кметове и общински съветници, членове на партията Кирил Петков. 

По думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" има три принципа, които се следват в партията: никой не отговаря пред партийна централа, всеки осъзнава, че за да се промени страната трябва да се работи заедно, както и нулева корупция.

"Нулевата толерантност към корупцията може да стане реалност, да не е само мечта", отбеляза Петков. 

Асен Василев поздрави кметовете и общинските съветници за успеха и отбеляза, че "въпреки трудностите, заплахите и всичко останало, се преборихте и не се огънахте, това е истинската победа". Съпредседателят на ПП също подчерта, че всеки в залата е свободен, което определи като "привилегирована позиция".

"Вие сте във властта, без да дължите нищо на никого, защото хората са повярвали във вас и това е единственото ви задължение - да не ги разочаровате", каза пред новоизбраните кметове и общински съветници от партията Василев. 

Премиерът Николай Денков също поздрави членовете на партията за успеха, но отбеляза, че "да казваш какво трябва да се направи, да поставяш задачи, цели всички можем, как да реализираме тези цели, когато имаш възможността да управляваш, е нещо, на което всички се учим в движение". Денков също отбеляза ролята на нулевата корупция в принципите на "Продължаваме промяната" и посочи, че за да се постигне е необходимо "всички да работим заедно". 

"Имаме историческия шанс да покажем, че може да се управлява по по-различен начин и на държавно, и на местно ниво", каза на националната лидерска среща кметът на София Васил Терзиев. "Всеки един ден ние трябва да вдигаме нивото, да изискваме най-много от себе си", каза още Терзиев и допълни, че "печеленето на избори е едно, доброто управление е друго". 

Новият кмет на Благоевград Методи Байкушев, който откри днешната среща, каза пред събралите се в залата хора, че оттук нататък започва по-трудното, тъй като "всички във вашите градове имате огромни натрупани проблеми". Той изрази увереност, че от следващата година нещата ще се променят, а най-голямата задача е лидерството.

Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски определи победата си в кметската надпревара като "история на вярата".

"Медиите и анализаторите определиха резултата като сензация, но аз не съм съгласен, защото знам какъв огромен труд стои зад този резултат", каза Куленски. 

Поради бедственото положение във Варна новоизбраният кмет Благомир Коцев не присъства на днешната лидерска среща, но с видеообръщение поздрави колегите си и членовете на "Продължаваме промяната".