Танкер с българи в екипажа е отвлечен в Червено море, съобщиха от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитирани от БНТ.

От Министерството на външните работи съобщиха, че проверяват информацията. Според Тел Авив плавателният съд е с 25-членен екипаж - граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Не е ясно колко са българите на борда.

По непотвърдена информация двама са българите на борда на отвлечения кораб, единият е капитанът. Това каза пред Нова тв вътрешният министър Калин Стоянов.

"В момента изясняваме цялата ситуация, В тясна комуникация сме с партньорските служби. Имаме информация за двама българи, непотвърдена", каза Стоянов.

Като отговорни за похищението се посочват членове на племето хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Танкерът е собственост на британска компания, частимчно притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, известен като Рами. Плавателният съд е взет на лизинг от японска компания.

Отвлечен е в южната част на Червено море. От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху определиха инцидента като "ирански терористичен акт" и предупредиха, че ще има последствия за сигурността на мореплаването.

Хусите, съозници на Техеран, атакуват с делокообхватни ракети и дронове Израел в солидарност с палестинската групировка Хамас. Миналата седмица лидерът им предупреди, че предстоят още атаки срещу Израел и че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския проток.

Хусите не са поели отговорност за отвлечения танкер, но по-рано днес техен говорител заяви, че всички кораби - собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена. Не се съобщава името на отвлечения танкер, но от Тел Авив уверяват, че на борда му няма израелски граждани.