Украински сили са изградили предмостия на окупирания източен бряг на Днепър в Херсонска област и провеждат сухопътни операции, чрез които изтласкват руснаците назад. Това съобщиха самите украински власти, като президентът Зеленски дори публикува снимки от тактическия успех.

Украинският генерален щаб оповести, че една от основните оперативни цели бойците, преминали на източния бряг, е да прекратят руския обстрел на цивилни на западния бряг на Херсонска област, особено в град Херсон.

Днепър бе съюзник на украинската армия при контраофанзивата в Херсонска област в края на 2022 г. Преди атаката украинците унищожиха мостовете, свързващи окупаторите с източния бряг на реката. Така при последвалото контранастъпление руснаците в Херсон бяха отрязани от руската армия и съхраняването на контрола над града стана невъзможно.

С освобождаването на Херсон Днепър се превърна в съюзник на руснаците. Той вече е естествена преграда за украинската военна кампания - танкове трудно биха преминали реката. Затова още в края на миналата година голяма част от руските сили бяха преразпределени в Запорожка област и Донбас. 

С изграждането на предмостия украинците не само оказват натиск върху руската артилерия. Те предизвикват руснаците да изпратят сили в Днепър и потенциално да отворят пробойни в редиците си на други места по фронта.   

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава руската сенаторка Маргарита Павлова, която е върл противник на висшето образование за жените.

"Трябва да спрем да насочваме момичетата към висшето образование. Трябва да спрем да създаваме млади хора, които получават висше образование и после не правят нищо. Или започват да работят в други специалности. Това търсене на себе си трае твърде много години и в резултат се губи способността за възпроизводство".

Журналист пита Павлова дали не се притеснява, че ще я обвинят, че "връща назад стрелките на часовника".

"А какво лошо има в това?", отвръща с усмивка сенаторката.

Със "сребърен медал" ще наградим говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който разказа как 25-годишната му дъщеря Елизавета живеела във Франция, но в "много спартански условия". Снимките й в социалните мрежи обаче говорят друго.

"Ако говорим за моята дъщеря, тя не е родена със сребърна лъжичка в устата. Тя имаше много труден живот, трудно образование, не само в Русия, тя учи и във Франция. Тя живееше там много бедно, в много спартански условия, въобще - тя не е родена със сребърна лъжичка в устата. Тя трябваше да преодолее огромно количество трудности. Тя дълго време се търсеше. И слава Богу, че най-накрая се установи и всичко вече е наред. Впрочем, тя се превърна в изрядна кариеристка".

Завършваме седмицата с песен. Изпълнителките са от Руската протестантска църква в Санкт Петербург. Те ни свързват с Бог чрез неговите "свръхзвукови самолети".

"Руска душа, пробуди се, пробуди се, пробуди се! "Руска душа, о, събуди се! О, събуди се! О, събуди се, дева Русийо! (...) Поемаме по тази писта, Господи. Издигаме се в небето чрез твоите балистични ракети! Отиваме горе при теб чрез твоите, Господи, свръхзвукови самолети!".