Споделяна в десетки фейсбук групи публикация от уж информационен сайт цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи: 

По темата работи екипът за проверка на факти на БНР.

Твърдение: Румен Радев предупреждава, че еврото може да съсипе българите

Става въпрос за типично "изпиране на информация" - в статията най-отдолу като източник на "новината" е даден линк към друг сайт, който обаче не е активен. Проверка показва обаче, че и този линк е споделян в десетина фейсбук групи със същия анонс.

Същият или сходен текст е публикувани и в други информационни сайтове.

Проверка показва, че дадената статия преиначава и допълва с невярно съдържание изказване пред медиите на Румен Радев по време на негова визита в Лисабон през януари 2019 г. Тогава президентът казва, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел на България:

"Ние имаме ясна стратегическа цел – това е пълноценна интеграция в европейските структури – това означава задължително членство в Шенген и еврозоната", посочва Румен Радев, който същевременно предупреждава, че има и известни икономически рискове, давайки пример с Португалия.

В отговор на запитване на БНР от прессекретариата на президента потвърждават, че в дадената статия "на президента Румен Радев са приписани цитати, които държавният глава не е произнасял".

Президентът неведнъж е изтъквал важността от присъединяването ни към еврозоната и е определял това като стратегическа цел на България. 

Заключение

Твърдението, че президентът Румен Радев е предупредил, че "еврото ще съсипе българите", е НЕВЯРНО. Държавният глава неколкократно е заявявал позицията си, че присъединяването на страната ни към еврозоната е стратегическа цел.

От прессекретариата на президента също заявяват, че в дадената статия на Румен Радев са приписани цитати, които той не е произнасял.