Иран отхвърля твърденията на Израел, че е свързан с пленяването на товарен кораб с българи на борда от йеменските хуси в Червено море. Това обяви на пресконференция днес говорител на иранското външно министерство, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Многократно казахме, че съпротивителни групи в района действат независимо и спонтанно въз основа на своите интереси и интересите на народите си", заяви говорителят Насер Канани.

Той добави, че израелските твърдения целят да отклонят вниманието от пълното поражение на Израел в борбата им срещу бойците от "Хамас" в ивицата Газа.

Вчера Тел Авив съобщи, че инцидентът представлява "ирански акт на тероризъм" с последици за сигурността на международното мореплаване.

Канани реагира на изказване на израелския премиер Бенямин Нетаняху, в което той осъди "най-остро иранското нападение срещу международен кораб" в Червено море.

"Подобни обвинения са несъстоятелни. Ционисткият режим не може да приеме, че търпи тежко поражение в Палестина и търси оправдание /.../, като обвинява Ислямска република Иран", заяви той, цитиран от Франс прес.

Подкрепяните от Техеран хуси заявиха вчера, че са завзели търговския кораб "Галакси лийдър", собственост на израелски бизнесмен, броени дни след като заплашиха да атакуват израелски кораби в стратегическото Червено море между Североизточна Африка и Арабския полуостров.

Според специализирани уебсайтове корабът е нает от дружество, регистрирано във Великобритания и контролирано от израелски бизнесмен. Той се управлява от японска корабна компания.

Нетаняху заяви, че сред 25-членния екипаж от различни националности "няма израелци".

Както предаде днес БТА, главният секретар на МВР Живко Коцев е съобщил пред журналисти, че българските власти са се свързали с роднините на отвлечените моряци на борда на "Галакси лийдър". Той е потвърдил, че на кораба има българи и те са капитанът на кораба и първият помощник-капитан.