Албански гражданин, който има да изтърпява доживотна присъда в Гърция, е хванат при опит да влезе у нас през ГКПП-Гюешево. При обработка на документите за самоличност полицаите установили, че 49-годишният мъж два пръти е сменил фамилното си име.

"Изготвена е експертна справка на паспорт, разрешение за пребиваване и на дактилоскопни следи. Установено е, че лицето е идентично с обекта в ШИС, въведен от властите в Гърция. Фигуриращо под имената K.S., то е обявено за международно издирване с цел арест и екстрадиция по силата на Европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в гр. Атина", пишат от прокуратурата.

Засега албанецът е задържан с прокурорско постановление за 72 ч.

Установило се, че е осъден в Гърция за три престъпления - умишлено убийство, незаконно държане и употреба на огнестрелно оръжие. Издирва се от югоизападната съседка за едно наказание доживотен затвор, както и за остатък от друга присъда - три години „лишаване от свобода“.

Ето и пълното съобщение на прокуратурата:

В Окръжна прокуратура-Кюстендил са постъпили материали, касаещи обявен за международно издирване гражданин на Албания.

На 16.11.2023 г. на ГКПП Гюешево пристигал за влизане в страната албанският гражданин S.G. (на 49 години). В хода на обработката на документите за самоличност е установено, че същият е сменил два пъти фамилното си име - от F. на K. и на T.G.

Изготвена е експертна справка на паспорт, разрешение за пребиваване и на дактилоскопни следи. Установено е, че лицето е идентично с обекта в ШИС, въведен от властите в Гърция. Фигуриращо под имената K.S., то е обявено за международно издирване с цел арест и екстрадиция по силата на Европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в гр. Атина.

С постановление на Окръжна прокуратура-Кюстендил гражданинът на Албания е задържан за срок до 72 часа.

От компетентните власти в Гърция е предоставена информация за издадената ЕЗА. Тя се отнася за извършените от К.S. три престъпления - умишлено убийство, незаконно държане и употреба на огнестрелно оръжие. Тези деяния са наказуеми с лишаване от свобода и по българския Наказателен кодекс.

Окръжна прокуратура-Кюстендил внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо K.S., издирван от властите в Гърция за изтърпяване на наложеното му наказание доживотен затвор, както и остатъкът от общо наказание три години „лишаване от свобода“.