Бюджетна криза се разгоря тази седмица в Германия, след като Конституционният съд блокира планирано прехвърляне на фондовете за справяне с пандемията към перото за справяне с климатичната криза.

Министърът на финансите Кристиан Линднер замрази и късно снощи разходите на всички министерства за следващите няколко години.

Решението на Конституционния съд блокира новия бюджет и принуди министерството на финансите да прибегне към необичайни мерки. Германският министър на финансите Кристиян Линднер натисна аварийната спирачка на държавния бюджет: той налага замразяване на разходите на всички федерални министерства, на всички разходи, което ще продължи през следващите няколко години.

Без неговото одобрение няма да могат да се харчат нови пари. Всеки планиран нов разход трябва да бъде одобрен. Единственото изключение са бюджетите на т.нар. конституционни органи: Бундестага, Бундесрата и Конституционния съд.

Държавният секретар на Линднер, отговарящ за бюджета, Вернер Гатцер информира за това Федералното канцлерство и всички министерства късно в понеделник вечерта. На пресата решението бе съобщено само с няколко реда.

"Министерството на финансите прекратява разрешенията за поемане на задължения през 2023 г., за да се избегнат авансовите такси за следващите години. Съществуващите задължения ще продължат да се изпълняват, но не могат да се поемат нови. В изключителни случаи разрешенията за поемане на задължения могат да бъдат деблокирани."

След решението на Федералния конституционен съд относно бюджета всички второстепенни бюджети на федералното правителство са подложени на контрол. Министерството на финансите вече е блокирало множество позиции във федералния бюджет. 

Какво означава решението на Министерството на финансите относно разрешенията за поемане на задължения?

Разрешението за поемане на задължения позволява на администрацията да поема задължения за плащане за бъдещи години, например за многогодишни проекти. Следователно това не засяга текущите разходи за тази година. Това беше потвърдено още веднъж във вторник сутринта от министерството: Според информация от Министерството на финансите блокирането на позиции в бюджета за текущата година не означава замразяване на разходите. Средствата, предвидени за 2023 г., могат да постъпват нормално, заявиха те.

Посочва се също така, че съществуващите задължения ще продължат да се изпълняват, но не могат да се поемат нови.

"В изключителни случаи разрешенията за поемане на задължения могат да бъдат деблокирани".