Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус пристигна на второ посещение в Украйна. В Киев той обеща допълнителна военна помощ и почете паметта на демонстрантите, убити по време на проевропейските протести на Майдана.

Германският министър на отбраната Борис Писториус отново пристигна на посещение в украинската столица Киев. Това е второто му посещение в страната, нападната от Русия.

"Отново съм тук, първо, за да обещая по-нататъшна подкрепа", обясни Писториус.

Той също така иска да "изрази нашата солидарност, нашата дълбока солидарност и възхищение от смелата, храбра и скъпоструваща битка, която се води тук".

Основните теми на пътуването са обучението на украински войници и военната помощ. Освен разговорите с украинския му колега Рустем Умеров е планирано и посещение на украински център за военно обучение. В понеделник в Киев беше и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Писториус посети Киев за първи път през февруари, само три седмици след като положи клетва като министър на отбраната.

Тогава той обеща на украинското ръководство доставката на повече от 100 основни бойни танка Leopard 1A5. Те трябва да бъдат доставени поетапно, най-късно до второто тримесечие на 2024 г.

В началото на второто си посещение Писториус отдаде почит на демонстрантите, убити по време на проевропейските протести на Майдана преди десет години.

"Смели хора от всички възрасти излязоха на улицата за свобода, за сближаване с Европа и платиха за това с живота си", каза министърът на отбраната.

Той положи рози пред мемориала на загиналите на започналите на 21 ноември 2013 г. демонстрации. Тримесечните непрекъснати протести в Киев в крайна сметка доведоха до свалянето на приятелски настроения към Русия президент Виктор Янукович.

Няколко десетки демонстранти и 17 полицаи бяха застреляни, в резултат на което Русия окупира черноморския полуостров Крим и скоро след това го анексира. След това Москва години наред подкрепяше източноукраинските сепаратисти в Донецка и Луганска област и през февруари 2022 г. започна инвазия в Украйна, която продължава и до днес.