Външният министър Даниел Митов обвини партиите, протестиращи срещу разполагането на команден център на НАТО в София, в "поведение граничещо с криминалното" и "безотговорно насаждане на омраза".

"България няма да влиза във война с никого", каза Митов пред журналисти по време на среща  на външните министри на ЕС в Брюксел. "Не се готвим за война с никого и никой не се готви да воюва с нас".

"Това поведение не само не е зряло, то излиза извън рамките на нормалното", каза министърът, без да назовава конкретни политически сили. 

Кампания против центъра, както и за излизане на България от НАТО, води "Атака".

Външният министър отхвърли и критиките, че правителството не прави достатъчно за етническите българи в Украйна, част от които живеят в район, обхванат от конфликта.

„Политическо безобразие е да се използва нещастието на хората в тези райони за политически цели и нискострастни политически дивиденти“, каза той.

Той посочи, че външното министерство е инструктирало консулствата в Украйна да издават визи на тамошните българи при облекчен режим. Страната ни подготвя и хуманитарна помощ за нуждаещите се сред тях.

„Ангажирани сме и то отдавна. Няма причина да се говори, че българската държава нехае“, каза Митов.