933 лв. става минималната работна заплата от 1-ви януари, заяви Асен Василев по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това ще стане факт, ако депутатите приемат проектобюджета.

"В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас , а в Румъния е 1296 лв.

От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори", обясни Василев, цитиран от БНТ.

Финансовият министър посочи още, че 10 млрд. лв. са инвестициите и там бележим 25 на сто увлечение.

По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите.

Василев посочи, че правителството иска да запази подоходния данък. Той съобщи за нарастване на заетостта и за намаляване на безработицата. Средната безработица е 4 на сто. Ръстът на възнагражденията, който се планира, е около 11 на сто.

Бюджетът общо възлиза под 36 на сто от БВП.

По искане на партиите в Народното събрание капиталовата програма ще бъде разделена на две приложения. Едното е за инвестиции в общините и другото за инвестиции в национални приоритетни проекти.

"Това е първа стъпка към истинско капиталови бюджетиране", заяви Асен Василев.

Запазват се редица политики. Няма промяна в данъчните ставки. Продължава политиката от 2021-ва година за увеличение от 600 лв. данъчен кредит за отглеждане на деца. Учителската заплата се формира на база 125 на сто от средната заплата.

Запазват се всички програми за инвестиции в детски градини и ремонти на училища. Предвиждат се 80 млн. лева за учебници, 93 млн. лв увеличение на средства за храна и издръжка на ученици, 50 млн. лева за спортни площадки и физкултурни салони. 38,4 млн. за академичния състав. 6 млн. се отпускат за стипендии. 100 млн. за Софийския университет "Свети Климент Охридски". В здравеопазването са предвидени 68 млн. за повишаване на заплатите в Спешна помощ и РЗИ-тата.