ЕС ще произведе до пролетта 1,3 или 1,4 милиона снаряда калибър 152 и 155 за Украйна, като така ще надмине обещаните 1 милион.

Това заяви в Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. Той отговори на въпроси на евродепутати за това как ЕС ще изпълни обещанието си да достави 1 милион боеприпаси на Украйна до март 2024 г.

„Поехме ангажимента през пролетта, когато имаше такава възможност. Казал съм пред този парламент, че той ще бъде изпълнен“, изтъкна Бретон.

Преди седмица върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призна, че Съюзът може и да не успее да достави 1 млнр. Снаряда до края на годината.

Бретон припомни и за още един ангажимент, поет от страните членки на ЕС. Той е да се бъдат доставят боеприпаси от техните запаси чрез съвместно закупуване и други начини в момента, в който нарасне индустриалната база и в който има възможност.

Причината в момента ЕС да няма мощ за производството на достатъчно боеприпаси е фактът, че капацитетът е спаднал в мирно време.

Тиери Бретон призна, че 40 на сто от оръжейното производство в ЕС в момента заминава извън Европа.

„Трябва да поискаме от всички министри на отбраната на държавите членки ясно и твърдо да заявят и да кажат на техните предприятия в отбранителната сфера да приоритизират износа за Украйна през идните месеци. Това искане го отправя тук, пред вас, пред Европейския парламент, към всички министри“, каза еврокомисарят.

Той се опита да успокои евродепутатите с думите, че ангажиментът е за пролетта, а сега още не е дошла зимата. Бретон припомни, че е посетил редица страни, където се произвеждат оръжия.

„Ако има средства, капацитетът ще съществува. Ако производствените предприятия във Франция, Германия, Полша, България проявят дисциплина и окажат натиск върху производителите, ще спазим ангажимента“, увери Бретон.