Правителството на Израел прие споразумение за спиране на огъня в ивицата Газа, което включва размяна на заложници за палестински затворници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мнозинството от израелския кабинет гласува в полза на сделката с ислямистката групировка "Хамас", съобщи днес канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху. Според информацията най-малко 50 жени и деца, отвлечени в ивицата Газа, ще бъдат освободени по време на 4-дневното примирие. В замяна Израел ще освободи най-малко 140 жени и непълнолетни от своите затвори, съобщават израелски медии.

В текста се казва, че след като първите 50 заложници бъдат освободени за четири дни, паузата в боевете ще бъде удължена с още един ден за всеки следващи 10 освободени заложници.

"Правителството на Израел, ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) и службите за сигурност ще продължат войната, за да върнат вкъщи всички заложници, да завършат елиминирането на "Хамас" и да гарантират, че няма да има нова заплаха за Държавата Израел от Газа", се казва още в съобщението.

Споразумението включва още допускане на хуманитарна помощ в Газа, в това число гориво. Според Нетаняху Червеният кръст ще получи достъп до останалите заложници, отвлечени при нападението на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

Освобождаването на заложниците ще започне приблизително 24 часа след като сделката бъде одобрена от всички страни, заяви високопоставен служител на Белия дом, който говори пред Асошиейтед прес при условие за анонимност. Обявеното споразумение между "Хамас" и Израел за размяна на заложници, държани от ислямисткото движение в ивицата Газа, срещу палестински затворници включва трима американски граждани, включително тригодишно дете, предаде Ройтерс, също цитирайки високопоставен служител на Белия дом.

Преди гласуването на кабинета, до което се стигна след шестчасово заседание, продължило до рано сутринта, Нетаняху заяви, че войната срещу "Хамас" ще бъде възобновена след изтичането на примирието. "Ние сме във война и ще я продължим", каза той. "Ще продължим, докато постигнем всичките си цели."

Ислямистката групировка "Хамас" потвърди, че има споразумение за прекратяванена огъня във войната в Газа и освобождаването на 50 израелски заложници в замяна на 150 палестински затворници, предаде ДПА,

След преговори с посредничеството на Катар и Египет е постигнато споразумение, съобщи "Хамас" в Телеграм рано тази сутрин. 

Според двете страни споразумението включва четиридневно прекратяване на огъня. "Хамас" заяви, че 150-те затворници са жени и деца.

"Хамас" каза още, че Израел се е съгласил да позволи стотици камиони, превозващи хуманитарни стоки, да влязат в цялата ивица Газа.

Байдън: Смелите души, издържали седмици в плен, ще се съберат със семействата си

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства споразумението за временно прекратяване на огъня между палестинската войнствена групировка "Хамас" и Израел, което ще доведе до освобождаването на някои заложници, държани в момента в ивицата Газа, предаде ДПА.

"Изключително съм доволен, че някои от тези смели души, които издържаха седмици в плен и бяха подложени на неописуемо изпитание, ще се съберат със семействата си, след като това споразумение бъде приложено в своята цялост", каза Байдън, цитиран в изявление на Белия дом.

Байдън благодари на Катар и Египет за "решителното им лидерство и партньорство" при договарянето на сделката.

"И оценявам ангажимента, който министър-председателят (на Израел) Нетаняху и неговото правителство поеха в подкрепа на удължена пауза, за да се гарантира, че тази сделка може да бъде напълно изпълнена и да се осигури предоставянето на допълнителна хуманитарна помощ за облекчаване на страданията на невинните палестински семейства в Газа", каза още президентът.

Той заяви, че сделката "би трябвало" да доведе до освобождаването на някои американски заложници.

"Няма да спра, докато всички те не бъдат освободени", добави държавният глава.

При безпрецедентната си терористична атака срещу Израел на 7 октомври "Хамас" отвлече около 240 души в ивицата Газа и уби 1200 души в пограничния район.