Българската стопанска камара (БСК) счита за неуместно при провеждането на информационната кампания за санирането да се акцентира върху увеличаването на таксата за битови отпадъци, съобщиха от организацията.

През миналата седмица регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че заради повишаване на стойността на санираните имоти, се очаква данъкът за тях да се увеличи с от 2 до 5 лева. Това ще доведе автоматично и до по-висока такса смет, защото тя също се пресмята на база на стойността на имота.

От БСК припомнят, че според приетите промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) в края на 2014 г., до 31 март тази година трябва да бъде разработена нова методика за определяне на таксата битови отпадъци на базата на количеството образувани отпадъци, а не върху данъчната оценка на имота.

В същото време БСК информират гражданите, които санират жилищата си, че след изпълнението на предписаните мерки по националната програма, жилищните сгради могат да преминат обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сградите за тяхна сметка. Тези от тях, които получат сертификати, могат да бъдат освободени от заплащането на данък сгради за срок до 10 години, в зависимост от категорията на сертификата.