Италианецът Джанлоренцо Бленджини е почти сигурният нов селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол. Това обяви федерацията след проведения днес Управителен съвет.

Бленджини е треньор на "Кучине Лубе Чивитанова", където играе българският национал Александър Николов. Идеята е той да поеме селекцията ни през май, когато приключи ангажиментът му. Няма да съчетава двата поста.

Освен на Бленджини бяха разгледани и кандидатурите на досегашния селекционер Пламен Константинов, който имаше договор за 1+1 г., както и на Мартин Стоев. Италианецът получи най-много гласове, с което членовете на УС оторизираха президента на федерацията Любомир Ганев да започне преговори с него.

"Избрахме Джанлоренцо Бленджини за финални преговори и да подпишем договор. Целогодишен ангажимент, коментира Ганев. - Почти единодушно бе избран, с много голямо предимство. Той няма да работи повече с клуб, след като изтече договорът му с "Лубе" през май. Ангажиментите му ще са изцяло за българския национален отбор. Още нямаме договор, но скоро ще бъде факт.”

Според Ганев споразумението ще е до 2026 г.

Давид Давидов, член на УС, каза, че договорът на Бленджини ще бъде за 3+2 години, като продължението му ще бъде активирано при постигането на определи цели през 2025-2026 г.

Джанлоренцо Бленджини е роден на 29 декември 1971 г. в Торино. С "Чивитанова" той става три пъти шампион на Италия (2017-а, 2021-2022 г.), една Купа на Италия (2017 г.). Като селекционер на националния отбор на "адзурите" спечели сребърните медали на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а, както и бронзовите медали на Европейското в България година по-рано.