Организаторите на концерта на „Колдплей“ в Малайзия в сряда вечерта могат да спрат шоуто, ако британската рок група се държи лошо, заяви министър, докато правителството отхвърляше призивите на мюсюлманските консерватори да се отмени изцяло шоуто, съобщава АП.

Мюсюлманските консерватори, водени от опозиционния блок в страната, протестираха срещу концерта заради подкрепата на „Колдплей“ за общността на ЛГБТК+. Неотдавна те настояваха и за спиране на концерта в знак на солидарност с палестинците, убити във войната между Израел и Хамас. 

Министърът на цифровите комуникации Фахми Фадзил заяви, че не вижда никакъв проблем с първия концерт на „Колдплей“ в Малайзия късно тази вечер. Сигурността е засилена за шоуто, което се очаква да събере около 75 000 души на стадион край Куала Лумпур.

„Да, това е едно от нещата, които обсъдихме с организатора“, казва Фахми на въпроса дали ще бъде използван „централен шалтер“ за прекъсване на електрозахранването. 

„Министър-председателят също така каза, че групата, знаете, много подкрепя Палестина. Така че ние сме оптимистично настроени за концерта днес“, добави той.

Малайзия въведе мярката с „централен шалтер“ за изключване на тока неотдавна след спора, предизвикан от британската група The 1975 в Куала Лумпур през юли. Вокалистът на групата се изказа против законите на страната, насочени срещу гейовете, и целуна мъж от групата по време на изпълнението им, което предизвика ответна реакция сред мюсюлманите и накара правителството да прекрати тридневен музикален фестивал. 

Министър-председателят Ануар Ибрахим се оправда, че е разрешил концерта на „Колдплей“, като заяви пред парламента във вторник, че те всъщност са сред групите, които подкрепят палестинците. Ануар заяви, че пропалестински групи също са се обърнали към неговия офис в подкрепа на концерта на групата. 

„Колдплей“ срещна съпротива от страна на мюсюлманите и при концерта си в Индонезия по-рано този месец. Протестиращите организираха митинги чак до деня на концерта, като заклеймяваха групата като „пропагандатор на ЛГБТ+“, чиято позиция вреди на „вярата и морала“. Вокалистът Крис Мартин е известен с това, че носи цветовете на дъгата и развява знамена на гей-прайда по време на изпълнения.

Полицията предупреди обществеността да се въздържа от всякакъв вид провокации и подстрекаване към безредици по време на концерта, който е част от световното турне на „Колдплей“ Music of the Spheres, припомня БТА.