Правителствата на Германия и Италия заседаваха съместно днес в Берлин. Общите заседания се провеждат за първи път от 2016 година насам. В края на консултациите канцлерът Олаф Шолц и премиерът Джорджа Мелони се включиха във виртуалната среща Г20, в която за първи път от дълго време участва и руският президент Путин.

Срещата между германското и италианското правителство има за цел да подобри отношенията между Германия и Италия, които напоследък се влошиха. Бе подписан съвместен "план за действие", който има за цел да задълбочи сътрудничеството между двете страни - особено в областта на конкуренцията, външната политика и политиката на сигурност, опазването на климата и миграционната политика.

Италия и Германия искат да изградят тазопровод за зелен водород от Северна Африка до Бавария, стана също така ясно на срещата. В споразумението за водопровода, което те подписаха, се подчертава, че двете големи държави от ЕС искат да придвижат напред диверсификацията на енергийните доставки и да постигнат изграждането на нови тръбопроводи за природен газ и водород между Германия и Италия (през Австрия и/или Швейцария).

Това се отнася по-специално за "Южния централен водороден коридор", който свързва южните части на Германия и Италия със Северна Африка. Целта е да се разшири трансграничната газопроводна инфраструктура и да се даде възможност за внос на десет милиона тона водород до 2030 г.

"Коридорът също така предлага огромни възможности за внос на възобновяема енергия от Северна Африка и свързва центровете на търсене в Италия, Германия, Австрия и Швейцария, като по този начин допринася за създаването на по-голяма европейска водородна мрежа", се казва в германско-италианското изявление.

За да постигнат тази цел, Германия и Италия искат също така да насърчат производството на възобновяеми енергийни източници, природен газ и водород в Северна Африка. Производството обаче трябва да бъде съобразено със социално-икономическите и екологичните стандарти. Шолц и Мелони вече обсъдиха проекта по време на посещението на канцлера в Рим през юни.

В съвместната декларация, която двамата подписаха сега, на цели 20 страници темата за миграцията е засегната сравнително накратко. Съществуващият механизъм за консултации на всеки шест месеца трябва да бъде разширен. Търси се и по-тясна координация в рамките на новия пакт на ЕС за миграцията и убежището, "както и при евентуални съвместни проекти и сътрудничество на ЕС с трети страни на произход и транзит". Наскоро Италия сключи споразумение с Албания за създаването на бежански лагер, в който ще се извършват процедури за предоставяне на убежище.

След приема в канцлерството Шолц и Мелони се присъединиха към виртуалната конференция на държавните и правителствените ръководители на Г-20 в края на индийското председателство.