Четирима членове на американския Конгрес поискаха от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) да разследва дали Илон Мъск е заблудил своите инвеститори.

Става дума не за най-известните компании на милиардера, а за един от по-новите му проекти - Neuralink, която работи върху създаването на мозъчни импланти.

Според конгресмените, всички членове на Демократическата партия, Мъск е подвел инвеститорите относно безопасността на тестваните импланти.

Добрата новина е, че за момента тестовете се правят върху маймуни - одобрението за тестване върху хора още не е дошло. Но много от тях са пострадали сериозно при поставянето на имплантите. Ветеринарни записи от експериментите сочат, че е имало случаи на парализа, конвулсии и мозъчен оток. Най-малко 12 млади и здрави маймуни са били евтаназирани в следствие на това.

Мъск твърди друго - че нито една маймуна не умряла в резултат на експериментите, и че компанията специално е избрала такива с терминални заболявания, за да не рискува здравето на млади и здрави животни.