Съдия във Флорида, САЩ откри "разумни доказателства", че Илон Мъск и други изпълнителни директори на Tesla са знаели, че технологията за самоуправление на компанията е дефектна. Но все пак позволявали на автомобилите да се движат по небезопасен начин, съобщава Ройтерс.

Съдията от окръжния съд на окръг Палм Бийч Рийд Скот заяви, че е намерил доказателства, че Tesla "се включила в маркетингова стратегия, която "представя продуктите като автономни" и че обществените изказвания на Мъск относно технологията "имаха значителен ефект върху убеждането за възможностите на продуктите", електрическите автомобили на милиардера, които му носят най-големи печалби.

Пример е видео на компанията от преди 7 години, което показва как Tesla се кара сама, а човекът зад волана е там "само по легални причини". "Колата се кара сама", съобщава клипа.

Решението открива път за съдебен иск за фаталната катастрофа през 2019 г. с участието на Tesla Model 3 на север от Маями. Автомобилът се блъска в ТИР, който се беше завъртял на пътя пред водача Стивън Банър, откъсвайки покрива на Tesla и убивайки го на място.

Според решението предупрежденията на Tesla за особеностите в наръчника на автомобила са недостатъни, че и случаят напомня друг от 2016 г.

Искът обвинява компанията в умишлено престъпление, което може да изложи Tesla на наказателни щети. Решението идва след като компанията спечели два подобни съдебни процеса в Калифорния по-рано тази година, фокусирани върху предполагаеми дефекти в автопилотната й система.