Земеделци и животновъди отново са на протест в София днес, два месеца след като меморандум между бранша и кабинета ги спря. 

Според производителите обещанията, които са дали от Министерски съвет, не са изпълнени, а исканията им се игнорират. Според тях в бюджета за догодина трябва да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите заради войната в Украйна.

81 ферми вече са достигнали тавана от помощта за целта от 250 000 евро, но настояват да получат още пари. Според протестиращите резултатът ще е увеличаване на цените на българските продукти, както и заливане на българския пазар с некачествени вносни продукти.

Вчера в комисията по земеделие председателката Десислава Танева (ГЕРБ) им обясни, че исканията им няма как да бъдат изпълнени. Това доведе до лични обиди към ресорния министър Кирил Вътев.

Днес протестиращите застанаха пред Министерство на земеделието с искане за оставката на Вътев и се придвижиха към Министерския съвет. Министърът обаче отсъства от столицата.

С протестиращите днес разговаря зам.-министърът Александър Йоцев, но те отказват повече преговори.