Много е вероятно ЕС да бъде принуден да отложи започването на преговори за членство с Украйна и Молдова, съобщи „Политико“, като се позова на дипломатически източници в Брюксел.

Причина за това е унгарският премиер Виктор Орбан.

Преди два дни стана ясно, че той е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В него Орбан иска дебат за политиката на ЕС по отношение на Украйна. И предупреждава, че за да има такъв дебат, страната му е готова да налага вето на решения, за които се изисква единодушие. То се изисква и когато се вземат решения, свързани с разширяването на ЕС.

Вчера пък стана ясно, че Шарл Мишел ще посети Унгария в понеделник. Новината съобщи говорителката му Екатерина Касиндже. Той ще се опита да се споразумее с Орбан, за да не се превърне Европейският съвет на 14 и 15 декември във фиаско. Точно тогава лидерите на страните членки трябва да решат за преговорите с Украйна и Молдова.

Междувременно Европейската комисия одобри вчера отпускането на 900 милиона евро авансови плащания за Унгария в рамките на замразения й план за възстановяване и развитие, предаде Ройтерс. Това е опит да бъде преодоляно ветото на Будапеща за отпускането на още помощи за Киев.

Унгарският план е замразен от ЕК заради опасения, свързани с корупцията и спазването на върховенството на закона. В отговор на тази мярка Будапеща блокира решение на Брюксел за икономическа помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро до 2027 г. и за започване на преговори с тази страна за членство в ЕС. Правителството на Орбан е и против продължаванета на военната помощ за Украйна, както и за налагането на санкции срещу Русия.