Българинът Калин Василев е сред отличените от Европейската комисия с годишните награди #BeActive („Бъдете активни“) за инициативи за здравословен и активен начин на живот.

Той печели наградата в категорията „Местни герои“. Отличието му бе връчено от комисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Това стана в рамките на Европейската седмица на спорта.

Калин Василев вдъхнови хиляди българи за по-здравословен и по-активен начин на живот с проекта си, базиран изцяло на доброволчески и общностен принцип. Проектът прерасна в неправителствена организация, която се нарича TURNOVO RUNS („Търново тича“).

Връчени бяха награди и в други три категории.

„Образование“ - Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les persones de Martorell (Общински патронаж за грижи за хората от Марторей) за проект за преодоляване на неравенствата в образователната система и насърчаване на успеха, равнопоставеността и социалното сближаване в образованието;

„Работно място“ - Eversports от Австрия за проект, посветен на подкрепата на активния начин на живот и баланса между професионалния и личния живот, както и създаването на възможности за служителите си;

.„Между поколенията“ - Община Вила Нова де Сервейра от Португалия за проекта си, насърчаващ и мотивиращ гражданите, особено възрастните, да възприемат здравословен начин на живот.

Финалистите бяха общо 12. Всеки от тях получи по 2500 евро. Победителите взеха по 10 000 евро. Сумите ще им позволят да подкрепят, да въвеждат иновации и да разработват дейности, в рамките на проектите им, основани на спортните ценности.

Калин Василев: един модерен Робин Худ

Списание Клуб Z писа за Калин Василев още през 2016 г. в статията „Завръщането на красивите умове“ на Боряна Антимова. Статията е посветена на млади, интелигентни, образовани, креативни и амбициозни българи. Ето какво писа авторката за Калин Василев, когото нарече „един модерен Робин Худ“:

Бекграундът и CV-то на Калин Василев, доктор на науките по генно инженерство, е такова, че всяка голяма компания по света би го „глътнала“ без колебание срещу стартова годишна заплата от 80 хиляди долара. В Калифорния специалисти като него започват в корпоративната сфера директно срещу 140-150 хиляди долара годишно.

Да не говорим пък, ако се беше включил в мениджърските стъпала като специалист по product development, или продуктово развитие. Там вече заплатите са над 200 хиляди долара годишно. Но Калин избра да се върне в България и да живее година и половина със спестявания от няколко хиляди долара, за да основе... движение за здраве.

„И през ум не ми е минало да бягам от България. Винаги съм знаел, че ще се върна. Отидох с идеята да уча, да срещам хора, имах нужда от това. Моето семейство е от средната класа, баща ми е лекар, майка ми е медицинска сестра и науката и образованието са много на почит“, споделя Калин.

Той завършва бакалавърска степен по биология и химия в колежа Гетисбърг в Пенсилвания, докторат по генно инженерство в един от най-престижните университети от „Новата Бръшлянова лига“ – Карнеги Мелън в Питсбърг, Пенсилвания. Следва постдокторат по генно инженерство в университета в Кеймбридж, Великобритания.

„Моята насоченост е много тясно свързана с компании, бизнес – биосензорите, които имат директно технологично приложение навсякъде. Извървях цялата тая пътека, защото реших, че искам да подобрявам здравето на хората. Обаче начинът, по който можех да правя това чрез моята специалност, е създаването на терапевтични антитела, а аз не исках да правя това. Исках да се занимавам с превенция – движението, храната, съзнанието, защото е много важно човек да се грижи за тялото си, а не просто да става клиент на една медицинска индустрия“, споделя д-р Василев.

Когато след толкова години учене се връща в родното си Велико Търново, всички го обявяват за луд. Родители, приятели, близки му повтарят: „Връщай се там, вземай голямата заплата и си гледай живота.“ Калин обаче остава.

„Бях на кръстопът. Казах си, че България има нужда от някой, който да покаже на хората що е то превенция за здраве. У нас има много отживяла стара система от спортни клубове с треньори, които хабер си нямат за младото поколение. НПО-тата действат на принципа: като има проект – прави се нещо. Искаше ми се да е нещо иновативно, свежо, младежко, готино, да може да приобщи възможно най-голям брой хора и да направи повсеместна промяна. Не петима да си спортуваме в парка, а масово да вдигнем здравния статус на хората. Статистиката за България е абсолютна трагедия, на последните места сме по здравен статус, сърдечно-съдови и ракови заболявания, всичко е крах, крах, крах. И си казах, че трябва да действам“, коментира д-р Василев.

Той създава гражданска формация TURNOVO RUNS, или „Търново бяга“. Започват не само с бягане, а и с движения, йога, семинари – всички неща, които са важни за здравето. Първо около него са 5 души, после стават 10, 20, 100, 200...

„Голяма агитация падна. Занимавал съм се с много други неща извън генетиката, знам как да вербализирам идеи, как да комуникирам с хората, разбирам и от технологии, фотошоп и илюстратори. Създадох марката, бранда и за една година се присъединиха 6000 души в едно малко Велико Търново, където никой не може да повярва“, споделя Калин.

Той и съмишлениците му организират безплатни събития – фитнес на открито, движения, бягане, тренировки, йога, походи, семинари, филмови вечери... Така един по един печелят хората от Търново и региона. „Намерих няколко момчета, казах им: „Вярвайте ми, стойте до мен, давайте да работим заедно, да създадем тази марка, хората да повярват. Започнах да участвам по форуми, да пиша статии и да ги пращам, бомбардирах всички медии“, смее се Калин.

„Аз съм в Търново, мечтата ми е да си живея в Търново, обожавам региона. Вярвам, че градове като Елена, Дряново, Габрово, Павликени, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Първомай имат нужда нещо да се случва“, казва младият мъж.

Отскоро движението започва да организира тиймбилдинги и други събития за компаниите, които да донесат приходи.

„Аз наричам това модерното Робинхудство. Вземаш от богати клиенти средства за дейността и осигуряваш безплатна превенция на здравето за всички“, смее се Калин.

„Дълбоко вярвам, че човек сам изгражда микровселената около себе си, – споделя д-р Василев. – Идват хора, които наскоро са били съкратени, и казват, че по-добре е да са с нас и да са позитивни, отколкото да седят вкъщи и да се самосъжаляват... Тук има едно разпокъсване на връзките между хората, всеки се е забил в телефона си. А това е вече тайната идея на TURNOVO RUNS – чрез социални дейности да събираме обратно хората, а децата да имат позитивни модели на подражание.“