Силно обгазяване има в района на кв. Военна рампа в София.

Новината съобщава БГНЕС, но граждани сигнализират в социалните мрежи, че остра миризма се усеща и в районите на "Толстой", "Връбница" и дори до "Разсадника", "Св. Троица", Женския пазар, "Илиянци", "Банишора".

В пункт за вторични суровини са се разлели варели с вещество, което се ползва за ароматизатор на пропан-бутан, близо до гара Север. Според БНР обаче става дума за унищожаване на варели в цех на фирма.

Във форумите се обсъжда, че във "Вторични суровини" са започнали да мачкат варелите, без да знаят, че са пълни с въпросния агент. Според автори в социалните мрежи, от Гражданска защита предупреждават детските градини и училищата в района да не отварят прозорците.

Младежи на 18 и на 19 години са транспортирани до болница "Пирогов", след като са вдишали от силната миризма от цеха, съобщава БНР, цитирайки Спешна помощ.

Първоначално е изпратена линейка по сигнал за младеж, на когото му е прилошало. Прегледан е на място и е закаран в спешната болница.

След това са изпратени още две линейки по други два сигнала, като само единият човек е транспортиран до лечебното заведение.

На място има екипи на Пожарна и аварийна безопасност и полицията.

Няма опасност от взрив, съобщават от МВР, както няма опасност и за населението.

От РЗПАБ съобщиха, че са говорили със собственици на въпросното депо за вторичин суровни и те са признали, че става въпрос за меркаптан. Но се касае за минимални остатъци във варелите. Самият газ е безвреден - той просто има остра, задушлива миризма. Реално пропан-бутан няма, това е веществото, с което той нарочно се вмирисва, за да се разпознава.

По-късно и от Столичната община съобщиха, че са поставили измервателна станция за въздуха на мястото:

Столичната община постави мобилна станция за проверка на качеството на въздуха в района на бул.“Илиянци“ при жп гара София – север.

Във връзка с получен сигнал за силна миризма в района на бул.“Илиянци“ при жп гара София – север веднага на място са изпратени екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община и Столичен инспекторат.

Екипите са установили изпуснато в атмосферата вещество меркаптан от площадка за вторични суровини на частна фирма.

Аварийните екипи са направили измерване на място с уред.

Столичната община изпрати и мобилна станция в района на бул.“Илиянци“ с цел е измерване и проверка на качеството на въздуха.

На място е и екип на Столичната РЗИ.

Така и не се казва какво е установила станцията.

Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община, поясни пред БНР, че с помощта на кметството веществото ще бъде отнесено на безопасно място. Той посочи, че неотдавна е имало същия случай на бул. "Мадрид", когато в кофа за боклук е изхвърлен същият химикал.

"Неприятно е само, ако седите на мястото - има неприятна миризма", заяви експертът.