Оскар Писториъс, един от най-успешните параолимпийци в близкото минало, ще излезе предсрочно от затвора на 5 януари догодина, стана ясно след съдебно изслушване в родината му Южна Африка.

Бившата звезда в леката атлетика за спортисти с увреждания застреля приятелката си, моделката Рийва Стеенкамп на 14 февруари 2013 г. Той пледира, че я помислил за крадец, проникнал в банята, така стрелял четири пъти при затворена врата. Момичето издъхна от раните си, още преди да дойде линейка.

След много перипетии и обжалвания и от двете страни, през 2017 г. Върховният съд на РЮА постанови, че Писториъс трябва да излежи 15 години, като приспадна година и седем месеца от първоначалната присъда, която беше 5 г. за непредумишлено убийство.

По-късно се оказа, че съдът тогава е допуснал грешка, като не е взел под внимание и друг период зад решетките. През март параолимпийският шампион за първи път поиска предсрочно освобождане и тогава му бе казано, че можа да получи такова най-рано през август 2024 г. Защитата му обаче откри въпросния гаф, обжалва и в крайна сметка стигна до по-ранно излизане на свобода.

Счете се, че Писториъс е бил "на топло" шест години и половина - половината от присъдата. Така е изпълнил условие в законодателството в странатата си. Имаше и още едно - той не би излязъл, ако роднините на жертвата се възпротивят. 

Майката на Рийва обаче заяви чрез адвокат пред съда, че тя не възразява, макар и да не вярва на версията на някогашния любим на своята дъщеря. Прокуратурата твърдеше, че Писториъс е знаел, че Стеенкамп е в била в тоалетната. Двамата са имали бурен скандал на връх празника на влюбените.

Джун Стеенкамп е загубила наскоро и съпруга си, като в изложението й се казва, че той е бил съсипан след смъртта на тяхната дъщеря и е издъхнал от мъка. Майката на Рийва подчертава, че няма сили отново да погледне Оскар, иска да опита да живее в мир със себе си и да обърне внимание на своето здраве, така не желае повече да се бори с Писториъс и да бъде част от съдебни заседания.

В решението на съда се посочва, че бившият лекоатлет, който тази седмица навърши 37 години, трябва да се подложи на терапия за овладяване на гнева заради склонност към насилие, основано на полови различия. Също така трябва да покрие часове обществено-полезен труд.