Заместник-директорът на бюрото на Българска гражданска авиация  (БГА) "Балкан" в Рим (Италия) Сергей Антонов е арестуван на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г. на площад "Св. Петър" във Ватикана.

Следствието, към което той е привлечен, продължава 2 години и 6 месеца. На 1 декември 1982 г. е издадена заповед от съдия-следователя Иларио Мартела за арестуването на още двама български граждани - Тодор Айвазов (завеждащ финансовата служба на посолството на България в Италия) и Жельо Василев (бивш секретар на военното аташе). 

БТА разкрива днес архивите си от онези дни.

В „Поверителното приложение“ С-1  на БТА кореспондентът на агенцията в Италия Христо Петров информира:

Арестуван български служител в Рим

Рим, 25 ноември 1982 г./Кор. на БТА Христо Петров/

Италианската осведомителна агенция АНСА разпространи на обед съобщение за арестуването тази сутрин на българския гражданин Сергей Иванов Антонов - служител в представителството на БГА „Балкан“ в Рим. Антонов е бил обвинен в съучастие в опита за покушение срещу папа Йоан Павел Втори, извършен от турския терорист Мехмед Али Агджа на 13 май миналата година.

Заповедта за арестуване е била издадена от съдия следовател Иларио Матарела, който разследва атентата срещу папата. Арестът е бил извършен в представителството на „Балкан“, където Антонов работи. До момента не се съобщава нищо за данните, събрани срещу него от следствието, но неговата роля са определя като „много активна“, посочва АНСА.

При арестуването у българина било намерено оръжие, но тази подробност не е потвърдена. Антонов е 35-годишен, живее в Италия от 4 години със съпругата си, която също е българка. В момента той се намира в службите на ДИГОС (специални отряди за борба с тероризма – бел. кор.), продължава агенцията.

Антонов е четвъртото лице, арестувано във връзка с атентата от 13 май 1981 г. За съучастие с Мехмед Али Агджа в затвора се намират Омар Багджи и Муса Челеби. За разлика от Багджи, Муса Челеби все още не е екстрадиран от Германия. През миналата седмица съдия следовател Иларио Матарела бе във Франкфурт, където разпита турския гражданин Челеби. Не е известно обаче какви данни е събрал, за да издаде четвъртата заповед за арестуване, завършва АНСА.

От обед съобщението се повтаря в емисиите на радиото. В централните си осведомителни бюлетини националната телевизия подчертава, че „Антонов ще бъде показан пред журналистите“.     

***

В „Поверително приложение“ С-2  на БТА пише:

Във връзка с арестуването на българския служител на БГА „Балкан“ в Рим

Рим, 25 ноември 1982 г./Кор. на БТА Христо Петров/ В следобедните си емисии двете програми на националната телевизия РАИ излъчиха филмов материал за арестуването на българския служител Сергей Антонов. Той бе показан с белезници на ръце, ескортиран от цивилни и униформени полицаи, под обсадата на фоторепортери.

Първа програма излъчи и кратък репортаж с кадри от жилището на Антонов, входа на представителството на БГА „Балкан“ в Рим, както и на българското посолство. В коментара се твърдеше, че той е служител на „Балкантурист“, че е женен с дете, но живее сам и семейството му го е посещавало само два пъти. Посочено бе, че агенти на ДИГОС  са го следили в продължение на две седмици и са конфискували документи, които сега са на разположение на следствието. 

***

Рим, 26 ноември 1982 г. /ЮПИ/ В декларация на българското посолство се осъжда „сензационната журналистика“, под което очевидно се имат предвид съобщенията, че българските тайни служби са планирали атентата от името на руснаците.

Римското бюро на Българската лига от Международната федерация за правата  на човека заяви в декларация, че без съмнение български агенти са участвали в атентата срещу папата.

Но за българския народ не бива да се съди по действията, извършвани от неговото правителство в съдействие със съветския КГБ, който в декларацията се нарича „майстор на саботажа и международния тероризъм“.           

***

За арестуването на служителя на БГА „Балкан" в Рим

Рим, 27 ноември 1982 г. /Кор. на БТА Христо Петров/ Осведомителната агенция АНСА съобщи днес следобед за официалния протест, връчен на италианския посланик в София, с искането за незабавно освобождаване на служителя на „Балкан“.

Централните ежедневници по същество повтарят предаденото вчера от италианските осведомителни агенции и при липсата на нови елементи добавят по нещо от себе си.

„Република“: „Вероятно Али Агджа е насочил следствието по следите на Антонов. Прибързано е да се твърди, че българинът наистина е участвал в раняването на папата.“

„Кориере дела Сера“: „Следователите твърдят, че разполагат с унищожителни доказателства срещу Антонов. След случая с профсъюзния деятел Луиджи Скричоло съдията Импозимато поиска изгонването на двама български дипломати, отговарящи по културните въпроси, и един от тях се завърна в България“.

„Стампа“ цитира интерпелация на един депутат-християндемократ, в която се напомня за западно-германска гражданка, пристигнала от България (в действителност от Букурещ – бел. кор.) и арестувана на летище „Фиумичино“ с голямо количество взривни вещества.

В същото време следствените органи в Тренто разкриха, че „центърът на търговията с оръжие и наркотици се намира в София“, добавя вестникът.

Заглавието на „Темпо“ е: „Една снимка е издала българина-съучастник на Али Агджа в атентата срещу папата“. Пояснява се, че снимката не е направена в деня на покушението.

***

Рим, 27 ноември 1982 г. /Кор. на БТА Христо Петров/

В уводна статия излизащият в Рим на английски език вестник „Дейли америкън“ е твърде злъчен по адрес на италианските съдебни власти.
Арестуван е един българин във връзка с опита за убийство на папа Йоан Павел Втори преди две години. Какъвто и да е изходът от делото и каквато и роля да е изиграл той, ако въобще е играл някаква роля, арестуването му ще прибави още една нещастна глава в книгата на италианското правосъдие, което работи по принципа „виновен, докато не се докаже противното“. Месеци наред италианците и американците говорят за съветски заговор и за български агенти.

Преди пет години, когато бе отвлечен председателят на ХДП Алдо Моро, неговите похитители и по-късно убийци бяха обявени, че идват от Източна Европа. Вината тогава бе стоварена върху Чехословакия, но и до днес никой не е доказал, че тази страна по някакъв начин е имала отношение към случая Моро, подчертава вестникът.

Лесно е сега в една страна с предпочитание към конспирациите да се забрави, че младият българин, арестуван в четвъртък, може и да е невинен. От юридическа гледна точка всеки съд, който се опита да го съди, ще бъде компрометиран от самия характер на обвиненията. Съдията Иларио Мартела не е първият, който арестува някого и после заявява, че обвиненията ще издържат. Напротив, той е най-новият от поредицата доставчици на заговори. Няма значение дали е прав или не (печатът го подкрепя), а дали ще намери разрешение на главоблъсканицата? Тази главоблъсканица е построена около заговор, организиран от Москва, придвижен от България и реализиран от турски убийци. Звучи убедително, но може и да не е вярно.

И българинът, който фигурира във всички добре изтъкнати писания, включително и тези на нашия вестник, може да се окаже напълно невинен - жертва на огромното желание на всяка цена да се докаже нещо, което избива винаги, щом стане дума за заговор.

Така че нека призовем към внимателно отношение. Себе си, господин Мартела и всички, които са сигурни, преди да знаят и познават нещата. Затова в тази статия е по-добре да оставим безименен българина, завършва „Дейли америкън“.  

***

София, 27 ноември 1982 г. /АП/

Комунистическа България отправи днес „много енергичен протест срещу напълно необоснованото задържане“ на български „гражданин и официален представител“, заподозрян в участие в атентата срещу папа Йоан Павел Втори.

В официална декларация, публикувана два дни след задържането му в Рим, българската осведомителна агенция БТА посочва, че арестуването на Сергей Иванов Антонов, заместник-директор на бюрото на „Балкан“, е „недопустима провокация“ срещу България.

Италианският съдия Иларио Мартела заяви вчера, че има „достатъчно доказателства“, за да оправдае ареста.

БТА нарече задържането на Антонов „напълно незаконен, произволен, безпочвен враждебен акт, целящ да разпали безсмислена и абсурдна кампания на клевети и лъжи“, която ще навреди на „традиционните добри отношения“ между България и Италия.

БТА изтъква, че „България е показала на дело, че осъжда решително … тероризма“.

В декларацията се добавя, че „пълната абсурдност на обвиненията“ срещу Антонов „е съвсем очевидна и от въпроса, който всеки си задава: Как е възможно Антонов да е останал в Рим година и половина, ако е имал нещо общо с опита за покушение срещу папата?“

БТА заяви, че „незаконно арестуваният български гражданин и официален представител няма и не може да има нищо общо с престъпното действие. Той с нищо не е нарушил италианските закони, за да заслужи такава мярка“.

***

За арестувания служител на БГА „Балкан“ в Рим

Рим, 30 ноември 1982 г. /Кор. на БТА Христо Петров/

Италианският печат информира днес за решението на българския служител Сергей Антонов да се обърне към „Съда на свободата“. Това е наскоро създадената в Италия съдебна инстанция, която има пълномощия да се произнесе относно законността на всяка заповед за арестуване, да я потвърди или отмени срок на една седмица след обжалването.

С изненада и недоверие се посрещат писанията на някои турски вестници с подчертано антибългарски характер.

Цялата тази вълна от информация, идваща от Турция, предизвиква съмнението, че около случая се осъществяват обезпокояващи маневри. Добре би било веднъж завинаги следствените органи и Прокуратурата в Рим да изяснят какви основания съществуват за разпространяването на тези новини, посочва „Паезе сера“.

Известно е, че съдията прави опит да установи дали разкритията на Али Агджа са верни или са плод на политически заговор, който цели да стовари вината за атентата върху българите, изтъква „Република“.

Става дума за информации, лишени от основание. Истината е, че в тази „международна интрига“ се намесват така наречените професионални дезинформатори, които целят да разпространят неоснователни слухове, за да отклонят следствието, пише „Кориере дела сера“.

Вестник „Темпо“ отбелязва, че „по необясним начин“ двамата адвокати в продължение на близо три дни не са били допуснати в затвора „Ребибия“, където се намира българският служител. Изключително добре осведомени изглеждат турските вестници. Трябва да си зададем въпроса, откъде черпят информация, освен ако нямат директна връзка с италианските съдии-следователи, което в такъв случай противоречи на тайната, която е задължителна по време на следствието, подчертава „Темпо“. 

Процесът започва на 27 май 1985 г. На 29 март 1986 г. Римският наказателен съд под председателството на Северино Сантиапики издава оправдателна присъда "поради недостиг на доказателства" срещу българските граждани  Сергей Антонов, Тодор Айвазов и Жельо Василев.