Тези дни от Китай дойдоха новини за рязко увеличение на случаите на пневмония при децата. Беше съобщено, че много клиники са препълнени - като първоначално най-засегнати са били северните части на страната. По информация на тайванския новинарски сайт FTV News първите съобщения за необичайно високия брой заболявания са дошли от болници в Пекин и в намиращата се на 800 километра от китайската столица провинция Ляонин. За препълнени педиатрични отделения бе съобщено и от градовете Далян и Сямън.

Необичайни симптоми, но познати вируси

Белодробното заболяване се разпространява в цялата страна. На много места учебните занятия са отменени, а училищата остават затворени, тъй като има и много заболели учители. Тревога предизвика фактът, че при това белодробно заболяване често липсват обичайните симптоми като суха кашлица. Вместо това много от засегнатите деца развиват висока температура и белодробни възли.

Необичайната ситуация разтревожи Световната здравна организация (СЗО), която поиска от Пекин разяснения. След като е била получена исканата допълнителна информация, от СЗО съобщиха, че според китайските здравни власти въпросното увеличаване на броя на респираторните заболявания се дължи на няколко известни патогена, в това число грипни вируси и Mycoplasma pneumoniae (често срещана бактериална инфекция, която обикновено засяга по-малките деца).

Миналата седмица Националната здравна комисия в Пекин обясни увеличаването на респираторните заболявания с факта, че в страната вече не се прилагат мерки срещу коронавируса. А от Центъра за респираторни заболявания увериха, че заболеваемостта се нормализира - връщала се към нивата от преди COVID пандемията. "Това е нормално развитие", гласи заключението.

Това обаче навява лоши спомени: по време на пандемията от коронавирус Китай много неохотно предоставяше информация за развитието на ситуацията - ако въобще разкриваше нещо.   

В своята загриженост за възможна нова епидемия, от СЗО призоваха китайското население да предприеме мерки за намаляване на риска от респираторни заболявания. Сред тези мерки са препоръчителни ваксинации, спазване на дистанция, ограничаване на излизанията от вкъщи, носене на маски, редовно проветряване на помещенията, както и редовно миене на ръцете.

За спиране разпространението на инфекциите китайските власти смятат да "засилят наблюдението на заболяванията в здравните заведения и общините и да увеличат капацитета на здравната система".

Какви са причините?

Това е първата зима в Китай след изключително строгите мерки за борба срещу коронавируса в страната. Според Франсоа Балу, професор по системна биология в Университетския колеж в Лондон, строгите ограничения може да са довели и до драстично намаляване на имунитета към често срещани патогени. Големи вълни от респираторни инфекции при децата бяха наблюдавани и в други страни през първата зима без пандемични ограничения, припомня той.

Дейвид Хеймън, експерт по инфекции в Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, посочва, че в Китай се наблюдават много и различни причинители на сезонни респираторни заболявания, които обаче са все известни патогени. Те биха могли да бъдат причина за многото инфекциозни заболявания, допълва той.

Според Хеймън тези патогени сега трябва да се изследват. А докато няма нови доказателства, няма и причина да се подозира появата на нов причинител, който да доведе и до нова пандемия, уверява и професор Балу.

"Дойче веле"