Тежка е ситуацията и в съседни държави - Румъния и Северна Македония.

Червен код за виелици и обилен сняг е в сила днес за окръзите Браила, Яломица, Бузъу, Кълъраш, Констанца и Тулча. Всички национални пътища в окръг Браила са затворени. Трафикът по магистралата, свързваща Букурещ с Констнаца се осъществява изключително трудно, в условията на снежна виелица. По пътя има натрупан сняг, а видимостта е почти нулева. Поривите на вятъра надхвърлят 100 км/ч.

Поради виелицата и ниската видимост до 14:00 ч. днес е затворен и мостът Браила.

Междувременно автобус с 40 души се преобърна на път в окръг Яломица. Един човек е ранен. Всички пътници са отведени в училището в град Язу и са приютени в сградата на учебното заведение.  

Тази сутрин в 6:00 ч. на спешния телефон 112 в Добруджа в Румъния бяха подадени 50 сигнала за различни бедствени ситуации. Над 100 пожарникари са на терен с 20 технически средства за отстраняване на негативните последици от лошото време, съобщават от Местния инспекторат за извънредни ситуации. 

Премиерът Марчел Чолаку поиска свикване на кризисни щабове заради усложнената зимна обстановка на ниво министерства на вътрешните работи, транспорта и енергетиката.

„Гарантираме, че независимо от състоянието на времето, сняг или виелица, няма да има проблеми, свързани с доставката на енергия за граждани, болници, училища, социални обекти. Властите трябва да бъдат готови да се намесят по всяко време, ако ситуацията го налага, за да подпомогнат засегнатото население и местните общини. Министерството на вътрешните работи ще бъде в постоянен контакт с префектурите, за да гарантира, че има капацитет за бърза намеса на местно ниво", казва Чолаку в прессъобщение от тази сутрин.

По-рано от Националната железопътна компания CFR съобщиха, че 21 влака днес ще бъдат отменени заради лошото време. Пътниците, които имат билети за засегнатите влакове, ще си получат обратно парите. Компанията препоръчва на хората, преди да предприемат пътуване, да се информират за метеорологичните условия и да поискат информация за възможни закъснения и промени в движението на влаковете.

В РСМ затворен за товарни автомобили пътя Крива паланка – ГКПП „Деве баир” с България

Снегът, който вали в Северна Македония, затвори за товарни автомобили пътя Крива паланка – ГКПП „Деве баир” с България,  пътя Струга – ГКПП "Кяфасан" с Албания, проходът "Плетвар", пътя Градско-Прилеп и пътя Кратово-Пробищип, а заради аварирал автомобил изцяло е затворен проходът Стража, през който се минава по посока Охрид,  съобщават от Държавното предприятие „Поддържане и охрана на главните и регионалните пътища“, от Центъра за управление на кризи съобщават, че  заради снегонавяванията е затруднено движението и по пътя Ресен-Битоля,.  

На няколко места в страната има аварии в електроразпределителната мрежа, по които екипите на  EVN работят. 

По данни на Хидрометеорологическата служба на страната, до 13 часа на върха Попова шапка в Шар планина са паднали 15 сантиметра сняг, в Маврови ханове снегът е 9 сантиметра, а в Дебър - 3 сантиметра.

Буря имаше и в Истанбул, където вятърът събори покрив на къща

Улици и сгради са наводнени в Измир, Западна Турция, след като Егейско море преля заради силни бури и проливни дъждове и вълните преминаха през крайбрежните диги, съобщава ДПА, позовавайки се на кмета Тунч Сойер.

Снимките показват наводнени магазини и пожарникари, които се опитват да изпомпат водата. 

Според Анадолската агенция няколко музиканти са останали блокирани в бар заради наводнението. Спасители са успели да ги отведат на безопасно място с гумени лодки.

Сойер каза, че климатичната криза е стигнала до Егейско море. Регионът е заплашен от интензивни горещини и суша, както и от наводнения, причинени от дъждовете и морската вода. 

Буря имаше и в Истанбул, където вятърът събори покрив на къща. Няма жертви или пострадали, според агенция ДХА. 

Главната дирекция по метеорология на Турция издаде предупреждения за тежки метеорологични условия за голяма част от 81-те окръга на страната днес.