Още преди да бъде официално избран за председател на ДПС, каквито са очакванията след като заяви, че ще се кандидатира, а местни партийни колективи масово и "спонтанно" го номинират, Делян Пеевски все повече се държи като лидер на Движението.

Във времето, в което не е зает да дава непотърсени указания на правителството или да се изказва в кулоарите на парламента, той наставлява и младежката организация на ДПС. На последния Централен съвет беше махнат досегашния ѝ председател.

"На 8 декември Народното събрание ще приеме промените на първо четене и ще имаме над 160 гласа".

"На 12-и ще е второто четене, а на 13-и ще е трето. Вярвам, че на 13-и ще се поздравим с приемането на новата Конституция", е обявил пред младежите на ДПС Пеевски и точен график за промените.

С промените в Конституцията ще получим една работеща, правова държава, в която ще сте спокойни и ще се чувствате защитени, е казал още санкционираният по "Магнитски" председател на ПГ на ДПС, който е и една от най-противоречивите фигури в българската политика в последното десетилетие, според съобщението от пресцентъра на партията му.

Той е направил и разбор на актуалната ситуация - не всичко било перфектно, но "България е на правилен път".

"Правителството, подкрепено от абсолютно евроатлантическо мнозинство, не е перфектно, но след две години на политическо безвремие  на служебни кабинети, сега България е на правилния път. Смятам, че съвсем скоро ще се вижда ефектът на това мнозинство и правителство и си струва да останете тук, в България", добавил Делян Пеевски.

"Много е тежко положението, като виждам и във ведомствата и в цялата държава, експертиза не е останала за съжаление. Държавата има нужда от вас, младите, за да тръгнем напред и наистина да станем европейска България, защото в момента нещата не са така", дал оценката си още.

Според пресцентъра той се обърнал към младите с думите, че имат цялата му подкрепа, за да "бъдете силна младежка организация и вие, като младите хора на ДПС, да бъдете реализирани".

"Трябва да сте до мен, до партията"

"Ние не си даваме сметка с какъв потенциал разполагаме във ваше лице. Днес съм много по-спокоен за бъдещето на ДПС. Сега, като ви видях, няма да ви изпусна. Вие сте страхотна банка кадри, трябва да сте до мен, до партията", допълнил.

Форумът, организиран от съпредседателя на АЛДЕ Илхан Кючюк мина под наслов "Преосмисляне на Европа. Либералната визия за Европа на бъдещето". Модератор на разговора на Делян Пеевски с младите бе председателят на младежката организация Танер Кабилов. На семинара участва още зам.-председателите на ДПС Йордан Цонев и Халил Летифов, евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк, народните представители Елван  Гюркаш, Ертен Анисова, Байрам Байрам, Павлин Кръстев, Валентин Тончев, Осман Мурадов и Анджей Джандев,  председател на Младежко ДПС Танер Кабилов, кметът на община Белица Радослав Ревански, председател на партия ЛДП, Северна Македония Моника Зайкова и директор на Американския университет - ФОН, Скопие Сефер Цаноски, отбелязват от пресцентъра на ДПС.

Вчера в Разград министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че следващият месец-месец и половина ще е решаващ за конституционните промени, за това България да изгради истинско независимо правосъдие и от друга страна - ефективно правосъдие.

Поредна доза непотърсени напътствия

Влошената зимна ситуация в неделя даде нов повод за поредица от напътствия към кабинета.

Пеевски изрази недоумение, че премиерът е свикал извънредно заседание на Министерския съвет онлайн: "Г-н премиер, сняг онлайн не се чисти! Нито се отстраняват аварии на електропреносната мрежа в онлайн заседание на МС."

"Премиерът да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата - без ток, с непроходими пътища и прекъснати комуникации", препоръча депутатът от ДПС, който обаче не беше забелязан да разчиства улици или да бъде сред хората в снега.