През ноември 2023 г. регионите в Русия въведоха един след друг глоби за "склоняване към аборт" - нарушение, което изглежда включва дори случаите, в които прекъсването на бременността е станало по лекарско предписание.

Няколко региона, като например незаконно анексираният Крим и Татарстан, вече заставиха частни клиники уж доброволно да се откажат от извършването на операции по прекратяване на бременност. Властите в Русия и ръководството на Руската православна църква открито поддържат мерките. Но защо му е на Кремъл кампания срещу абортите точно сега?

Войната срещу Украйна и руската демографска криза

През 2023 г. раждаемостта в Русия се снижи до най-ниското ѝ ниво за последните 15 години - по 1,36 деца на жена. Логиката в реакцията на властите е пределно проста, но същевременно и погрешна: ограничете, а след това и постепенно забранете абортите, след което раждаемостта рязко ще се повиши. Явно така смята Кремъл, а и ръководството на Руската православна църква. Очевидно те вярват, че руснаците ще са готови да се възпроизвеждат като зайците.

Това заблуждение, което може да се обясни с доброволния отказ от секс сред монашеството (от чиито среди се избират митрополити и патриарси в Руската православна църква), е обаче непростимо за ръководството на една формално светска държава. Причините за спада в раждаемостта са по-сложни.

Причините за спад в раждаемостта

Една от тях например е тази, че голям брой руснаци напуснаха Русия заради войната срещу Украйна. Към края на 2022 г. делът на работещите руснаци под 30-годишна възраст е спаднал рекордно до по-малко от 15 процента.

Друг фактор е масовата смърт на мъжете във войната. Демографският ефект от евентуално спиране на атаките срещу Авдеевка, например, вероятно ще бъде по-голям, отколкото от отказа на частните клиники да извършват аборти. А ако си припомним за загубите при Бахмут и за първите седмици на руското нахлуване в Украйна, демографската картина става още по-ясна.

Друг фактор е психологическата готовност за раждане. Може още 10 поредни години да бъдат обявявани за "година на семейството", както направи президентът Путин за 2024 година, но ако има война, съпругът може да бъде мобилизиран във всеки един момент. Здравомислещата потенциална майка, която се нуждае от партньор във възпитанието на децата, а не от държавна компенсация за загиналия глава на семейството, ще се замисли десет пъти дали сега си струва да има деца.

Във всички тези случаи ограничението или забраната на абортите няма да повлияе на раждаемостта. Но в Кремъл, в Руската православна църква и в многочислените псевдообществени организации се правят, че не разбират това. Най-вероятно е сега те да се нуждаят от политически ефект, за да контролират жените. Дори и да се получи незначителен ръст на раждаемостта, то той ще бъде най-вече за сметка на незащитените социални групи от населението. Но след това на тези деца няма да са им нужни красиви приказки. Те ще трябва да бъдат отглеждани в църковни институции или да бъдат изпращани в сиропиталища. Впрочем, ако крайната цел е възпитанието на "пушечно месо" за нови войни, това не е никакъв проблем.

Нейното тяло си е нейна работа

Както обикновено, цената на политиката за ограничението на абортите в Русия ще бъде платена от жените. Още преди войната те бяха мнозинство в страната. Но този път те ще трябва да заплатят със своето здраве. Нелегалните аборти, които понякога водят до смъртни случаи, са неизбежен резултат от подобни ограничения.

При това Кремъл явно не забравя, че жените в Русия са и основните гласоподаватели. А кампанията за "преизбирането на Путин" през 2024 г. вече на практика е започнала. Тези ограничения могат да имат двояк ефект. От една страна те могат да раздразнят рускините. В Нижни Новгород вече се намериха смелчаци, които събират подписи срещу ограниченията за правото на аборт. От друга страна с въвеждането на новите ограничения, свързани с живота и здравето, властите демонстрират, че смятат руските жени и особено техните деца за своя собственост. През 2020 г. те дори се опитаха да вкарат подобна формулировка в Путиновата конституция. Общественият резонанс обаче тогава все още можа да предотврати това.

Без право на аборт - без право на избор

В силно патриархалното руско общество много жени се чувстват несигурни и без ограниченията върху правото на аборт. Законът за домашното насилие не бе приет след недоволство, изразено лично от Владимир Путин.

Какво поведение ще има партньорът на жената, когато узнае за евентуална непланирана бременност? Дали ще я принуди да направи аборт, макар и таен, или обратното - ще я застави да задържи детето, което тя не е искала, променяйки по този начин целия ѝ живот? Властите се стараят да оставят това на неговата, а не на нейната преценка.

Правото на аборт в Руската федерация продължава да бъде ограничавано, въпреки явното нежелание на голяма част от обществото за това. Войната изрови демографска дупка в Русия, а властите се опитват да я "запълнят" с нежелани новородени. Явно те още не са достигнали границите на фантазията си. В определени страни в миналото принудата за увеличение на раждаемостта доста бързо е довеждала до принудителното чифтосване на "най-добрите индивиди", следвайки логиката на евгениката. Русия изглежда се движи в тази посока.

Докато не бъде отново преизбран Путин

Истина е, че с приближаването на преизбирането на Владимир Путин, можем да очакваме той да се изказва за абортите, колкото е възможно по-предпазливо. А кремълската пропаганда ще се постарае руските жени да запомнят, че тяхната единствена надежда е президентът. Докато той не бъде преизбран отново.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

"Дойче веле"