"В над 1000 населени места все още няма ток. Това е нещо, което може да се предвиди, но няма как да се предотврати.  Още от вчера всички областни управители направиха срещи на координационните си щабове."

Това обясни премиерът Николай Денков след извънредно съвещание в Министерския съвет.

Той добави, че ситуацията е тежка в почти цялата страна, особено в Североизточна България. 

„Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но бързо в този случай означава наличните екипи да имат достатъчно време, за да могат да отстранят всички повреди, а те са стотици по електрозахранването, да могат да изчистят всички пътища”, каза още Денков, който благодари на всички институции, които са работели през нощта.

Над 100 души са били освободени от снежни капани.

Продължава разчистването на пътищата. В областите Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко през следващите часове, прогнозира премиерът.

Кабинетът събира информация как ще протече учебният ден в понеделник. „Всички регионални управления на образованието трябва спешно да изпратят в МОН дали се предвижда преминаване към обучение в електронна среда, или занятията няма да могат да се проведат, където няма интернет”, каза още Денков.

По думите му пожарната има готовност да помогне навсякъде, но трябва време, защото няма как да се реагира едновременно на стотици сигнали. Мобилизирани са всички екипи на аварийните дружества. Където има силен вятър и продължава снеговалежът, няма как екипите да оправят жиците, защото има опасност за живота на електротехниците. Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии, това изисква време, обясни Денков.

Според него, ако искаме да бъдем по-стабилни по отношение на електропреносната мрежа, трябват по-сериозни инвестиции, което ще отнеме години.

През последните дни в редица области са паднали валежи, които надхвърлят два пъти и половина-три пъти месечната норма. Според Денков това не е необичайно, но създава проблеми. Във Враца, Плевен, Велико Търново, Разград има снежна покривка между 36 и 43 см снежна покривка, в София – между 25 и 35 см, каза още премиерът. 

"Не знам как си представя Пеевски ролята на премиера, аз го призовавам, ако иска, той да излезе със снегорин, лопата и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и да я осигурят", каза Денков по повод призива на Делян Пеевски от ДПС.

Армията е в готовност да се включи, само във Велико Търново са поискали помощ засега

Тази сутрин ми се обади областният управител на Велико Търново и дадох разрешение екипи от Националния военен университет да се включат в разчистването. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев на брифинга в МС. Към момента няма други заявки.

Имаме готовност да действаме, ако това се наложи, каза още министърът.

Българската армия поддържа 24 формирования в готовност за действие в случаи като този, на който сме свидетели в момента, и действа по заявка на председателите на кризисните щабове, обясни Тагарев.

Усложнена остава обстановката в България след обилните снеговалежи. Към момента силите и средствата на звената за "Пожарна безопасност и защита на населението" участват в локализирането и ликвидирането на 80 произшествия с 83 единици техника и 264 служители, съобщиха от МВР. 

Най-сложна е обстановката на територията на "Електроразпределение Север"

Най-сложна е обстановката на територията на "Електроразпределение Север", където в 462 населени места има проблеми с електрозахранването. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев. По думите му има проблем с достъпването до зоните, където са констатирани прекъсвания на електрозахранването.

Министърът увери, че газопреносната мрежа работи нормално, както и топлофикационните дружества.

За София и околностите министър Румен Радев обясни, че има проблеми с електрозахранването в части от Симеоново, както и в Бистрица, Банкя, Курило, вилна зона "Киноцентър", Кръстова вада, Владая и части от кв. "Витоша", "Малинова долина" и Волуяк.

Министърът обясни, че в резултат на сложната обстановка са засегнати редица въздушни електропроводи и оттам са изключванията и ограниченията на електроподаването към захранващите подстанции. Той съобщи, че са засегнати 16 подстанции, а половината от тях, до 10:45 часа вече са с възстановено електрозахранване. Без захранване са все още осем подстанции.

При мрежите със средно и ниско напрежение голяма част от електропроводите са със скъсани кабели в резултат на паднали клони.