Няма повишен радиационен фон, заяви министърът на енергетиката Румен Радев на брифинг в неделя в Министерството на енергетиката. 

Румен Радев определи информацията в някои медии за повишен радиационен фон като "фалшива новина".

Показанията от станциите, намиращи се на територията на България, включително и тези около АЕЦ “Козлодуй”, са в рамките на нормалните стойности на естествения гама фон. Това съобщиха и от Агенция за ядрено регулиране във връзка с медийни публикации за отчетено повишение на радиационния фон на една от измервателните станции в Румъния.

Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй" Валентин Николов каза за БТА, че няма повишаване на радиационния фон в България. Той допусна, че може да има технически проблем в измервателната станция в Румъния, с която са свързани медийните публикации за отчетено повишение на радиацията.

Към 11:00 часа вчера показанията за стойността на гама фона от станция, намираща се в населеното място Гигера, Румъния са били в рамките на естествения гама фон - 0,11 "микросиверт в час" (μSv/h). В 22:00 и 23:00 часа снощи са отчетени показания съответно 1,5 μSv/h и 1,75 μSv/h (около 10 пъти естествения гама фон). В същия район на разстояние 3,3 км западно и 8,5 км източно от станцията са разположени други две, чиито показания за същия период са в рамките на естествения гама фон (0,1 μSv/h). Трите станции са част от информационната система EURDEP (EU Radiological Data Exchange Platform) на изследователския институт (Joint Resesarch Institute JRC) на Европейската комисия. Към настоящия момент не са налични данни от посочената станция, посочват от АЯР.


 

Като най-вероятна причина за подобни завишени показания може да се посочи недостоверност в измерените стойности от станцията или технически проблем, предвид липсата на завишени показания от съседните две станции, считат от АЯР. 

Общо 26 станции на Изпълнителната агенция по околна среда следят за състоянието на радиационния гама-фон в България и до момента нито една не е отчела завишени нива. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на територията на България над естествените вариации, характерни за гама фона в пунктовете за измерване, сочат данните на ИАОС.

МОСВ чрез ИАОС администрира Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон. Системата разполага с 26  автоматични мониторингови станции, разположени на територията на страната, които извършват непрекъснати измервания.

Няма данни за повишена радиация, потвърдиха и от Румъния.

“Системата ни за предупреждение би се задействала, ако има покачване на радиацията в Румъния. Вече щяхме да знаем, ако има повод за тревога”. Това заяви за БТА говорителят на Министерството на околната среда, водата и горите на Румъния Михай Драган. 

Той направи този коментар в отговор на въпрос на БТА дали във ведомството е постъпвала информация за покачване на радиацията в една от контролните точки в Румъния - тази която се намира в станция Джигера срещу АЕЦ “Козлодуй”. Михай Драган обясни за БТА, че в Румъния Национална агенция за опазване на околната среда е тази, която следи за радиационния фон.

Проверка на БТА показва, че според последната информация, публикувана на официалната страница на институцията от 24 ноември (петък), нивото на радиоактивност на околната среда в Румъния е в рамките на нормалните стойности.

Джигера е община в окръг Долж в Олтения, Румъния. Населението й наброява 3405 души. Състои се от три села: Джигера, Недея и Завал.

По-рано днес сайтът за мониторинг на радиоактивността на Европейската Комисия публикува карта, която показва, че има повишение на радиационния фон в една точка на територията на Румъния.