Примирието между Израел и "Хамас" навлезе в последните си 24 часа. Въоръжената групировка увери, че е готова да удължи паузата в боевете. Източник на Франс прес уточнява, че фракцията е съгласна мирът да бъде удължен с "от два до четири дни".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че утре военната кампания на страната му ще продължи. Той е склонен да я отложи само ако терористичната формация продължи да освобождава по 10 заложници на ден.

Паузата, която бе наложена в петък, доведе до освобождаване на десетки пленници, отвлечени от "Хамас" при нахлуването на бойци от Газа на израелска територия на 7 октомври. В замяна на това Израел освободи повече от 100 палестински затворници.

След разговор с Нетаняху американският президент Джо Байдън посочи, че целта на Вашингтон е "да запазим тази пауза и след утрешния ден, така че да видим повече освободени заложници и да предоставим повече хуманитарна помощ на нуждаещите се в Газа".

Израел е изправен пред огромен натиск от семействата на заложниците, както и от съюзниците, да удължи примирието, за да бъдат освободени повече пленници.