Президентът Румен Радев заплаши, че може да наложи вето върху Закона за държавния бюджет.

Той добави, че досега това не се било случвало, но щял да прибегне към тази мярка, ако в парламента "не озаптят" Асен Василев.

"Призовавам разумните политици от всички партии да пресекат авантюрата с проектобюджета. Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет. Но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант", заяви Радев пред журналисти в понеделник.

Според него "ставаме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите".

"Аз много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира "Булгартрансгаз". Само за месец дружеството натрупа 260 милиона лева дълг, постъпления в бюджета няма, а това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори", каза той. 

Недопустимо било и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд.

"Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална производствена сигурност и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди. Нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси. Освен това отваря широко и възможност за злоупотреби", обяви президентът.

В отговор на въпрос Радев изрази благодарност към всички екипи от различни структури и звена от Българската армия и доброволци, "които не чакаха указания от изпадналата в ступор държава, а взеха в свои ръце инициативата за справяне с тежкото положение". 

 

Радев си тръгна от брифинга преди да изслуша докрай въпрос, свързан със заявката на Делян Пеевски от неделя, че е готов за премиер.