Русия подпомага пристигането на мигранти по границата й с Финландия и така оказва натиск върху съседна страна, която е членка на НАТО.

Това заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори в навечерието на започващата утре в Брюксел двудневна среща на външните министри на страните членки.

„Русия върна войната в Европа и иска да дестабилизира нашите демокрации чрез кибератаки, дезинформация, енергийното изнудване и дори миграцията“, изтъкна той.

И увери, че НАТО стои изцяло зад Финландия, която прие за член едва през април. Столтенберг приветства и изплащането на границата на страната с Русия на допълнителен брой служители на „Фронтекс“ – агенцията за охрана на външните граници на ЕС.

Дестабилизиращите действия на Москва – както в Украйна, така и извън нея, ще бъдат сред главните теми, които ще обсъждат външните министри. Дипломат номер 1 на Киев Дмитро Кулеба ще участва за първи път на 29 ноември в Съвета „НАТО-Украйна“ на ниво външни министри.

Столтенберг изтъкна успехите на Украйна, която по думите му си е върнала 50 на сто от завзетите от Русия в началото на войната земи. Но призна, че силите на Киев напоследък не бележат сериозен напредък и фронтовата линия не се е изместила на значително разстояние.

„Това означава, че не трябва да подценяваме Русия. Тя е добре въоръжена, военната й индустрия работи с военновременни темпове. Москва получава военна помощ от Северна Корея. Путин също така е готов да жертва войници“, обясни Столтенберг причините за трудностите в напредването на украинците.

Русия се опитва да посее разногласия и на Западните Балкани, предупреди Столтенберг. Министрите ще обсъдят също насилието в Северно Косово, както и подстрекаващата към разделение и отцепване реторика в Босна и Херцеговина.