"Тесла" (Tesla) е завела съдебен иск срещу държавната Шведска транспортна агенция заради стачка на работници и служители, които отказват да доставят табели с регистрационни номера за новите автомобили, произведени от американската корпорация.

Това съобщи днес шведският бизнес ежедневник "Дагенс Индъстри", цитиран от Ройтерс. 

Най-големият профсъюз "ИФ Метал" (IF Metall) в шведския индустриален сектор настоява "Тесла" да сключи колективен трудов договор с механиците, които работят за производителя на електромобили в Швеция. По призива на "ИФ Метал" те обявиха стачка на 27 октомври, като отказаха да обслужват колите, произведени от "Тесла". В знак на солидарност към тях се присъединиха и работници, и служители, които членуват в други синдикати. 

Сред тях са шведски пристанищни докери, които отказват да обслужват товаренето и разтоварването на автомобили и контейнери, свързани с "Тесла". 

В трудовия протест се включват и служители в сферата на услугите и комуникациите, които отказват да доставят пощенски пратки и писма, свързани с американската компания. 

Мажоритарният собственик на "Тесла" - мултимилиардерът Илон Мъск, нарече стачните действия "безумни", посочва британското издание "Гардиън".