Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак отмени планираната си за днес среща с гостуващия в Лондон гръцки премиер Кириакос Мицотакис, съобщи АНА-МПА, на която се позовава БТА.

Според гръцки правителствени източници очевидно срещата е била отменена снощи заради позицията, която изрази Мицотакис в интервю за Би Би Си в неделя. Там гръцкият премиер заяви намерението си отново да постави въпроса за връщането на частта от мраморните фризове от Партенона, която се съхранява в Британския музей в Лондон.

В изявление по повод на решението на Сунак Мицотакис заявява:

„Изразявам разочарованието си от това, че британският премиер отмени планираната ни среща няколко часа преди тя да се осъществи. Гърция и Великобритания са свързани с традиционни връзки и рамката на двустранните ни отношения е изключително широка. Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са известни. Надявах се да имам случай да ги обсъдя и с британския си колега, заедно с големите предизвикателства на международната обстановка: Газа, Украйна, климатичната криза, миграцията. Който вярва в правилността и правотата на позициите си, не се страхува никога от обмяна на аргументи“.

Гръцки правителствени източници определиха отмяната на срещата от Сунак като политически недопустима. Те припомниха, че в интервюто си Мицотакис не е казал нищо различно от това, което е казвал и по-рано, а освен това темата засяга не правителството на Великобритания, а Британския музей, с който Гърция провежда разговори.

В съобщение на „Даунинг стрийт“ се казва, че „отношенията между Обединеното кралство и Гърция са изключително важни. От сътрудничеството ни в НАТО и посрещането на общите предизвикателства като незаконната миграция до съвместните усилия за разрешаване на кризата в Близкия изток и войната в Украйна. Вицепремиерът Оливър Даудън беше на разположение да се срещне с гръцкия премиер, за да обсъдят тези важни теми“.

Без изненада, Мицотакис отказа срещата с Даудън. Гръцкият премиер, която отлетя обратно, каза, цитиран от "Гардиън": "Изразявам раздразнението си от факта, че британският премиер отмени уговорена среща часове преди тя да се състои".

Мицотакис вече се срещна с лидера на лейбъристите Кийр Стамър, който определи реакцията на "Даунинг стрийт" като "патетична". Смята се, че гърците са получили уверения от Стамър, че при евентуална победа на Лейбъристката партия догодина, той няма да възпрепятства договарянето на връщането на скулптурите от Пантеона в Атина.

Скулптурите от античния храм на богинята Атина, които днес се намират в Британския музей, са свалени от Партенона в началото на XIX в.- между 1801 и 1804 г. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани "Мраморите на Елгин". Това става при доста неясни обстоятелства. През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес. Друга част са в Музея на Акропола. През 1983 г. Гърция започна кампания за връщането на скулптурите от Лондон в Атина, а темата е източник на периодично напрежение в двустранните връзки.