Одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване. Болницата е в лошо финансово състояние, допълни той и посочи, че очаква и прокурорски проверки.

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на комисията. Предстои разговор с директора на болницата заради този одит, каза още проф. Хинков.

В отговор на въпрос дали би освободил директора на "Пирогов" заради констатациите в доклада министър Хинков, цитиран от БТА, каза "изглежда не".

Междувременно друг случай покачи напрежението в "Пирогов" - национален консултант получи ниска оценка на конкурс за началник клиника. Действащият ръководител на клиниката проф. Христо Шивачев не е класиран до втория етап на конкурса за същия пост, става ясно от публикация на страницата "Детска хирургия "Пирогов" във Фейсбук.

Начело на "Пирогов" е д-р Валентин Димитров. Той беше назначен в началото на годината. Преди това от лятото на миналата година беше и.д., след като бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова уволни проф. Иван Поромански заради нарушения в управлението на болницата.

Преди няколко месеца "Пирогов" се оказа в центъра на политически скандал около Мустафа Емин, след като публикация на страницата на болницата във фейсбук уличи тогавашния член на политическия кабинет на министъра на отбраната в грубо държане в спешното отделение. В резултат Емин трябваше да подаде оставка.