Проектобюджетът предвижда държавата да изкупи дълг на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз". Това стана ясно по време на обсъждането на бюджета на първо четенв в бюджетната комисия на парламента.

Предвидена възможност това да стане по предложение на министъра на енергетиката. Записано е, че номиналният размер на вземането е до 1.6 млрд. лв., а цената ще бъде определена от независим оценител при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че това няма да доведе до нови разходи, защото дългът на "Топлофикация" ще бъде записан като дълг на централното правителство.

Миналата седмица министърът на финансите Асен Василев се срещна с новоизбрания кмет на София Васил Терзиев, а сред официално обявените теми на срещата беше и състоянието на софийското топлофикационно дружество.

Дълговете на общинската компания са хронични като периодично държавата, включително чрез енергийните си дружества, поема задълженията й. Периодично в годините се поставя и въпросът за одържавяването на софийската топлофикация, както беше през 2008 г. Миналата година доклад на консултантското дружество "Black&Vitch", поръчан от Столичната община, беше предложил чрез търг да бъде привлечен инвеститор-оператор, който да я оздрави, но до реализацията на този проект не се стигна.