Ако промените в Конституцията приключат до края на декември или средата на януари следват промени в Закона за съдебната власт. След това до лятото могат да се направят избори за нов Висш съдебен съвет и нов прокурорски съвет. След това ще има избор на нов главен прокурор след минимум 6 месеца.

Това коментира пред БНТ правосъдният министър Атанас Славов. Според него след промените в основния закон няма да има възможност за директно политическо влияние в този избор.

"Аз по-скоро съм оптимист, че до месец и половина ще видим приключил процес на конституционна реформа", каза Славов.

Той е убеден, че подготвените промени са изцяло в компетенциите на обикновено народно събрание.

"Между гласуванията ще бъдат нанесени корекции на текстовете", каза още Славов, пояснявайки, че депутатите ще се съобразят с критиките.

Според него целта е прокуратурата да е независима от политическо влияние, но и отчетна.

"Да я насочим върху наказателните производства, да не се занимава с несвойствени работи - указания, проверки административни. Съдиите да са свободни, самоуправляващи се", каза още Славов.

Според него сегашният и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов показва "че може да действа институционално, има чувствителност по проблемите".

Според Славов конституционното мнозинство от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС засега намира допирни точки по промените в основния закон.

Славов заяви, че той лично не би отстъпил от квотното разпределение във ВСС.

И за пореден път потвърди, че ако промените не минат, това ще има пряко отражение върху стабилността на правителството.

"Все пак се надявам, че сме достатъчно зрели като общество", каза още Славов.