"Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето."

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

Неприемането на план-сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на комисия вчера е удар и по лекарите, и по пациентите, смята Денков. 

"Бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лева в повече, който вече стана над 8 млрд. лева годишно. Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. лева допълнително, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи", посочи още премиерът. 

Като основен приоритет той посочи профилактиката. Такъв е и електронизацията. Тя ще гарантира изсветляването на системата, смята Денков - "къде отиват парите ни и изнасят ли се незаконно лекарства". "Затова електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната реформа на правителството", добави той.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците като министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена да осъществят контрол, а резултатите - навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично.

"Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, но и с промени в управлението, контрола и увеличаването на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че заедно с народното събрание ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма значение", заяви премиерът.

Държавата е поела анжгажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с високата средна възраст на медицинските специалисти и недостига на кадри, каза още Денков.