92-годишен американец, когото някои хора смятали за бездомник, остави в наследство 8 милиона долара., събрани през годините чред умел подбор на акции, съобщава Ройтерс.

Може би единственият знак, че Роналд Рийд, чиято кариера е минала като служител на бензиностанция и портиер, тихо е натрупал внушително имущество, е бил навикът му да чете "Уолстрийт джърнъл", казват неговите приятели и хора от семейството му.

Роналд Рийд

Миналата седмица жителите на Братълборо, малко градче в южната част на щата Вермонт, откриха малката тайна на Рийд. Тогава местната библиотека и болница получиха като дарение по-голямата част от състоянието му. "Той беше добър, както в инвестирането, така и в цепенето на дърва", казва неговата адвокатка Лори Роуъл, потвърждавайки, че е чел "Уолстрийт джърнъл" всеки ден.

Повечето от познатите на Рийд го описват като скромен и изключително затворен човек и знаели, че борави умело със секирата. Но никой не си е представял колко добре се е справял със своето финансово портфолио.

Рийд е бил първият член на фамилията си, който е завършил гимназия, ходел с едни и същи бархетни ризи и прекарвал свободното си време в търсене на дърва, с които да захранва камината си. Карал "Тойота Ярис" втора ръка.

"Никога няма да разбереш, че е бил милионер", казво Роуъл. "Последният път, когато дойде в моя офис, беше спрял колата надалеч, за да не плаща такса за паркинг."

Рийд завършил гимназията в Братълборо през 1940 г. и по време на Втората световна война служил в Северна Африка, Италия и Тихоокеанския театър.

След войната работил 25 години в бензиностанция от веригата Haviland's, а след това 17 години бил портиер в магазин на JCPenney. Взел за съпруга жена с две деца, която починала през 1970 г.

Преди смъртта му на 2 юни 2014 г., единствената негова слабост била закуската в местно кафене, където неизвестен благодетел я плащал за собствена сметка, мислейки, че е бездомник.

Миналата седмица библиотеката в Братълборо, основана през 1886 г., получила $1,2 млн. от наследството на Рийд. На откритата през 1904 г. мемориална болница той оставил $4,8 млн.

"Дойде ни като гръм от ясно небе", казва управителят на библиотеката Джери Карбоун. Макар и изненадан, той коментира, че има логика в дарението, след като научил повече за скромния абонат, наречен с подходящото име Рийд (б.р., рийд на англ. ез. означава "чета").

"Постигайки състояние сам чрез своите способности, той е осъзнал силата на книгите, това, как те могат да преобразят живота на хората", казва Карбоун.

Какви са били неговите инвестиции?

Притежавал е акции от AT&T, Bank of America, Deere & Co, CBS, General Motors и други фирми, като правилото му е било да инвестира само в познати, американски компании, които редовно дават дивиденти.

Роналд Рийд има преживели го наследници, но те не са били открити за коментар от Ройтерс.