"Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25! В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките."

Това пише в прелюбопитен фейсбук пост за състоянието на автопарка (и не само) на община Варна новият кмет Благомир Коцев. Той признава, че решил да направи внезапна проверка с кола без обознаителни знаци.

Всички автомобили поне от година са оставени без поддръжка, установил. Но и някои просто ги няма.

След 10 години управление от Иван Портних (ГЕРБ) новият кмет предава буквално цитати от разговора са си шефа на гаража на Общината:

"Дадени са за ползване (колите) на държавни структури, бивши министри и не знам още кой - аз просто трябваше да подпиша документите;

... Някои директори си имат "лични" служебни коли и "лични" служебни шофьори.

На списък ни се водят шофьори, но някои са на пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна - дадени са заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна!“

Кметът на третия по големина български град се зарича:

"Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни.

Служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим.

Директорите, сигурен съм, могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин на Варна - с личен или градски транспорт. Аз така идвам и си тръгвам от работа."

 И обещава още "истории за разказване".

Ето и оригиналния пост на Благомир Коцев: