Най-малко трима души бяха убити, а 16 ранени днес при стрелба по време на час пик в Йерусалим, съобщи израелската служба за спешна медицинска помощ "Маген Давид адом", цитирана от Ройтерс и БТА.

"Двама терористи, пристигнали въоръжени на място с превозно средство, са стреляли по мирни жители на автобусна спирка. Те бяха неутрализирани от силите за сигурност, които са били наблизо", каза израелската полиция. 

Голям брой линейки и полицейски коли се стекоха на мястото на престъплението, а полицията каза, че е претърсила района, за да се увери, че няма други нападатели. 

Американският посланик в Йерусалим осъди стрелбата. 

"Ужасна терористична атака в Йерусалим тази сутрин. Категорично осъждаме подобно брутално насилие", каза посланик Джак Лю.

Стрелбата в Израел бе извършена на фона на договаряне "в последната минута" между Израел и "Хамас" за удължаване на примирието са още един, седми ден, за да може да продължат преговорите за размяна на палестински затворници в Израел и заложници в Газа.

Примирието позволи на много хора да получат необходимата хуманитарна помощ в Газа след бомбардировките на Израел, предизвикани от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Предвид усилията на посредниците да се удължи процесът по освобождаване на заложници при спазване на условията на договорената рамка, действащата пауза ще продължи, каза израелската армия в изявление, публикувано броени минути преди изтичането на временното примирие в 7 ч. тази сутрин.

"Хамас", който вчера освободи 16 заложници в замяна на 30 палестински затворници, съобщи в изявление, че спирането на огъня ще продължи седми ден. Условията на примирието остават същите, което означава че сраженията спират, а хуманиратната помощ ще може да стига до нуждаещите се в Газа, заяви говорител на катарското министерство на външните работи. 

Катар бе ключов медиатор между воюващите страни, заедно с Египет и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Преди новото договаряне Израел и "Хамас" заявиха, че се подготвят да продължат да сраженията, тъй като преговорите за освобождаването на следващата група заложници са в застой.

"Малко по-рано Израел даде списък с жени и деца съгласно споразумението, така че примирието продължава", каза канцеларията на израелския премиер в изявление точно когато срокът на спирането на огъня трябваше да изтече. 

Преди това "Хамас" каза, че Израел е отказал да посрещне още седем жени и деца, както и телата на трима заложници в замяна на удължаване на примирието. Групировката не съобщи имената на убитите, но каза вчера, че семейство от трима израелски заложници, най-малкият от които е 10-месечният Кфир Бибас, e загиналo по време на израелски удари срещу анклава.