"Ситуацията е обидна не само за мен, но и за целия екип."

Това коментира в четвъртък на протест в негова защита проф. Христо Шивачев на въпрос дали ще остане на работа в  „Пирогов“.

Лекари, медицински сестри, санитари и родители се събраха пред спешната болница, за да изразят недоволството си заради решение на комисия, според което досегашният началник на Клиниката по детска хирургия проф. Шивачев не е допуснат до последния – трети етап, на конкурс за началник на клиниката.

Комисията е оценила писмената програма на проф. Шивачев, който е национален консултант по детска хирургия, с оценка 4,14, а изискването за продължаване към третия етап на конкурса е оценка минимум 4,50.  

Пред журналисти професорът обясни, че е изпратил официално запитване до директора на болницата Валентин Димитров с искане за прозрачност на процедурата, по която е назначена комисията, посочване на имената на членовете на комисията и начина на оценяване. В отговор на въпрос дали ще се яви на нов конкурс, той каза:

„Може би, нека да видим“.

"Недопустимо е да се хвърля сянка върху най-високия авторитет в детската хирургия"

Подкрепа за проф. Шивачев изразиха по-рано днес лекарите от Асоциацията по майчино-фетална медицина, от Кликината по детска клинична хематология и онкология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", както и от болница "Проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора. Позициите им са изпратени до президента, до премиера, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването, до директора на "Пирогов".

"Настояваме да бъде оповестено коя част от конкурсната работа не покрива критериите, с какви аргументи е поставена толкова ниска оценка от оценяващата го комисия на утвърден професионалист в медицинската си специалност и в ръководенето на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Недопустимо е да се хвърля подобна сянка върху компетентността на най-високия авторитет в детската хирургия у нас. Като обединение на лекари от сферата на феталната медицина, за които майчиното и детското здраве са висш приоритет, ние категорично заявяваме и потвърждаваме неоспоримата експертиза на проф. Христо Шивачев по отношение на най-тежките хирургични случаи в областта на детската хирургия, а именно тези в неонаталния период - на високо рискови новородени и новородени с животозастрашаващи малформации и синдроми.

Напълно доказани са и управленските умения на проф. Шивачев в турбулентната среда на българското здравеопазване през последните години. Имайки това предвид за нас остават необясними критериите, по които е направена оценката на неговата компетентност като началник Клиника по детска хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“. С авторитета на нашето научно дружество и постиженията в името на детското здраве на членуващите в АМФМ лекари заставаме зад професионалиста и доказания специалист в детската хирургия проф. Христо Шивачев, дмн.", се казва в писмото от Асоциацията по майчино-фетална медицина от днес.

Новината, че детският хирург, който беше единствен кандидат, е отхвърлен, стана ясна от пост във фейсбук страницата на клиниката. Тя предизвика негативни реакции от родители, пациенти, лекари. 

"Най-голямата и добре работеща Детска хирургия в България нямаше да е такава, ако не са времето и усилията на професор Шивачев вложени от него през годините, в които я ръководи. Той създаде екип от знаещи и сърцати хора, които се грижат за нашите деца.(...)

Субективната оценка от този конкурс е обида за целия екип на ДЕТСКАТА ХИРУРГИЯ НА "ПИРОГОВ". "Опасявам се, че тази комисия трудно може да стъпи на малкия пръст на проф. д-р Христо Шивачев", бяха някои от коментарите.

На 27 ноември на сайта на "Пирогов" последва разяснение, че "длъжността „началник клиника“ е административна". "Резултатите от проведения конкурс не влияят на статута на кандидатите в качеството им на медицински специалисти и национални консултанти по съответните специалности. Комисията цени високо научния им принос в медицината", се посочваше в съобщението. За позициите, за които не са се явили кандидати, или няма избрани такива за заемане на длъжността „началник на клиника“, ще бъде обявен нов, спазвайки изискванията на Кодекса на труда.

До следващия конкурс настоящите временно изпълняващи длъжността началници на клиники, ще продължат да ръководят и администрират поверените им структури в „Пирогов“, обявиха още.

Шефът на здравната комисия на НС - председател на оценяващите

Шефът на парламентарната комисия по здравеопазване Костадин Ангелов се оказа замесен и в този сюжет. Той обяви преди два дни пред жулналисти, че е бил председател на изпитната комисия, дала 4,14 на проф. Шивачев, която се състояла от 7 или 8 членове, като всеки от тях имал възможност да представи своята оценка и накрая се формирал средноаритметичният резултат. Членовете на комисията се определяли от директора на „Пирогов“, добави той. 

„Ако трябва да бъда честен, от средно аритметичната оценка аз съм леко изненадан, но проведох разговор с проф. Шивачев, проведохме разговори с ръководството на „Пирогов“ и към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, което е съвсем логично, правилно и съответно да се проведе нов конкурс, където той се предполага, че ще участва.

В случая имаме един кандидат за този конкурс – това е той, така че е съвсем логично да бъде избран за началник на клиниката“, коментира още Ангелов.

Лоши финанансови резултати на болницата

Паралелно пак тези дни министърът на здравеопазването Христо Хинков съобщи, че одит на "Пирогов" при управлението на сегашния директор Валентин Димитров е показал сериозни финансови нарушения. Той определи финансовото състояние на болницата като лошо.

И тук последва веднага реакция от Костадин Ангелов, който се обяви в защита на директора на болницата - съзирал в случващото се политически апетити. 

"Няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен директор или директор на държавна институция, ако считаме, че той се справя", добавя той.

Има и напомняне как трябва да има и външен одит, тези резултати били само от вътрешния одит на МЗ и позоваване на случая с "Александровска", чийто дългогодишен директор беше самият той и чието финансово състояние беше определяно като плачевно според различни проверки, огласени основно по времето на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

"Виждал съм много одити на министерството, които не се доказват от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата. „Вътрешен одит“ е на подчинение на министъра на здравеопазването.

Припомням за такъв одит, извършен в Александровска болница преди време, в който беше посочено, че болницата е в лошо финансово състояние и са извършвани злоупотреби, но Агенцията за държавна финансова инспекция в три одита не откри злоупотреби, закононарушения или „разпарчетосване на болницата“, аргументира се още Ангелов.

Директорът на "Пирогов": Няма конфликт депутат да оглави комисията

Не съм длъжен да се съобразя с решението на комисията, ще отсъдя по съвест, така че да се вземе най-доброто решение за „Пирогов“, каза пред журналисти д-р Валентин Димитров, директор на „Пирогов“.

По закон комисията ми предлага резултатите от конкурса и прави препоръка, която не е задължителна – мога да се съобразя с нея, но мога и да не се съобразя, каза още д-р Димитров. На 8 декември ще ми бъдат предоставени всички документи от конкурса, проф. Шивачев е национален консултант, никой не го освобождава от работа, безкрайно уважавам работата му, има златни ръце, каза още директорът и уточни, че ако не се съобрази с решението на изпитната комисия, ще подлежи на административна глоба, която би понесъл.

По повод твърденията, че членовете на изпитните комисии са неизвестни за явяващите се на конкурса д-р Димитров каза, че е издал заповед те да бъдат независими, външни за „Пирогов“ хора и председател на изпитната комисия е проф. Костадин Ангелов. Според директора на "Пирогов" няма конфликт на интереси депутат да оглавява изпитната комисия в болницата. 

Според него нямало политически отенък или лични интереси в оценката от конкурса на проф. Шивачев.