С обещанията, че една меко казана спорна поправка ще отпадне между четенията, депутатите от комисията по околната среда в парламента приеха проекта за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесен от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и неизменният Делян Пеевски.

Става въпрос за поправка, кръстена от природозащитниците Дюнигейт II. С нея се премахва сегашното положение на закона, според което дюните не може да бъдат обявявани за частна собственост и за тях се изработват специализирани карти за кадастъра и имотния регистър.

От името на вносителите днес говори Мирослава Петрова (ПП), която както преди това и в комисията по регионална политика, даде заявка, че текстът за спорния параграф 9 бил всъщност техническа грешка и ще отпадне между четенията на закона. Тоест - засега има само едно устно обещание за това.

Очаквано, спорно се оказа и разширяването на зона А, която се ползва с особена териториална защита от закона - разбирай, намираща се на 100 метра от морската ивица, на 500 метра при трите плажа за природосъобразен туризъм, т.е. такива върху които не се извършва търговска дейност, няма кафенета, атракциони и плажни чадъри - Иракли, Бяла-Кара дере и Корал. Но разширяване в каква посока - изток, запад, север, юг - попитаха днес депутати в комисията. И като помислиха малко, даже констатираха, че няма как да е и на изток, понеже там е морето.

Породи се дискусия и около това, че там ще има забрана и за поставяне на огради. 

По същество мярката бе припозната и като "национализация", като не е ясно дали изобщо държавата ще извади пари, за да обезщети собствениците на имоти в тази зона. На което Мирослава Петрова контрира с това, че не е национализация, а собствениците ще бъдат еднократно обезщетени. "По целесъобразност" - "с цел защита на обществени интереси и запазване на човешкото здраве, запазване на гори, защитени територии и зони", урегулирани вече имоти и одобрени с план, не могат да бъдат включвани като част от урбанизираната територия, предвижда конкретно проектът в частта за обещаните обезщетения.

Бившият вицепремиер и министър на екологията Борислав Сандов пък попита защо не се разшири и обхватът на защитените плажове - извън описаните в закона три такива.