Непомръкващото дипломатическо наследство на Хенри Кисинджър, противоречива, но голяма фигура във външната политика на САЩ по време на Студената война, беше признато от няколко световни сили след съобщението за кончината му на 100-годишна възраст, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Макар Кисинджър да беше инициатор на сближаването на Вашингтон с Москва и Пекин през 70-те години на ХХ век, неговият имидж бе опетнен от мрачни страници в историята на САЩ, като подкрепата им за преврата в Чили през 1973 г., инвазията в Източен Тимор през 1975 г. и войната във Виетнам.

Пекин приветства "историческия принос" на Кисинджър за китайско-американските отношения

Китайското външно министерство приветства днес "историческия принос" на Кисинджър за китайско-американските отношения, като подчерта, че той е посетил Китай "повече от сто пъти", за да "насърчи нормализирането" на връзките.

През юли миналата година Кисинджър пътува до Пекин за разговори с китайския президент Си Цзинпин, който го приветства като "легендарен дипломат".

В Токио споменаха неговия "значителен принос към мира в Азия"

Японският премиер Фумио Кишида отбеляза "значителния принос на американския дипломат за мира и стабилността" в Азия.

Макрон го нарече: "титан на историята"

Френският президент Еманюел Макрон определи Кисинджър като "титанична фигура за историята, оказала трайно влияние върху своята епоха".

Путин го нарече "мъдър и далновиден държавник"

"Името на Хенри Кисинджър е тясно свързано с прагматичната политика, довела до отслабване на международното напрежение и до много важни американско-съветски споразумения, които спомогнаха за укрепване на глобалната сигурност", заяви руският президент Владимир Путин.

За Киев той е едновременно "противоречива" и "изключителна" фигура

Украйна изтъкна "интелектуалното наследство" на Кисинджър, като същевременно отбеляза, че той е бил едновременно "противоречива" и "изключителна" фигура.

"Неговото интелектуално наследство ще продължи да оказва влияние върху разбирането ни за дипломация и световен ред", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в социалната мрежа Екс (бивш Туитър).

Америка "загуби един от най-слушаните си гласове", каза Джордж Буш-младши

С кончината му "Америка изгуби един от най-надеждните си и слушани гласове във външната политика", се казва в изявление на бившия американски президент Джордж Буш-младши, републиканец като дипломата ветеран.

Фактът, че такъв човек, бежанец от нацистка Германия, е успял да стане ръководител на американската дипломация, "говори колкото за неговото величие, толкова и за величието на Америка", допълни Джордж Буш-младши.

Лондон отдаде почит на "един велик държавник"

Британският външен министър Дейвид Камерън нарече Кисинджър "велик държавник", който "много ще ни липсва".

"Дори и на 100-годишна възраст той се отличаваше с мъдрост и разсъдливост. Той беше велик държавник и дълбоко уважаван дипломат, който ще ни липсва много на международната сцена".

"Ако дипломацията на най-високо равнище можеше да бъде форма на изкуство, то Хенри беше художник", заяви бившият британски премиер Тони Блеър.

"Светът загуби един велик дипломат", каза Берлин

Германският канцлер Олаф Шолц отбеляза значителния ангажимент на Хенри Кисинджър към приятелството между Германия и САЩ, като заяви, че светът е загубил "един велик дипломат".

Хенри Кисинджър, който избяга от нацистка Германия, за да се установи със семейството си в САЩ, "винаги е оставал привързан към родната си страна", добави германският канцлер в профила си в Екс.